Hlavní obsah

CES 2024: Konec podvádění a taháků. Studenty pohlídá AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Mnoho žáků se patrně již těší, jak si díky umělé inteligenci (AI) usnadní přípravu nejrůznějších prací a domácích úkolů. Na veletrhu CES 2024 se však ukázalo, že AI budou využívat také kantoři. A studenti z toho rozhodně mít radost nebudou, umělá inteligence je totiž bude při testech hlídat, aby nepodváděli. Tahákům tak patrně již brzy zcela odzvoní.

Automatická detekce dokáže díky AI odhalit podvodníky.Video: archív tvůrců

 
Článek

Naše paní učitelka nám už na základní škole vždycky říkávala: „Pište si taháky, alespoň si látku procvičíte. Poté je ale v žádném případě nepoužívejte. Byl by to podvod.“

A patrně stejné myšlenky se drží také Dave Won, zakladatel jihokorejské společnosti Edint, která vytvořila on-line dohledový systém Proctormatic. Jeho možnosti prezentovali tvůrci na výstavišti v americkém Las Vegas.

Proctormatic je plně automatizovaná online služba pro hlídání žáků při skládání zkoušek nebo psaní písemných prací, která je poháněná umělou inteligencí. Vznikla přitom v inkubátoru Samsung C-Lab, který pomáhá začínajícím tvůrcům a start-upům rozjíždět jejich nápady.

PŘEHLEDNĚ: Umělá inteligence v hlavní roli. Co přinesl první den veletrhu CES 2024

Internet a PC

Funguje až děsivě jednoduše

V praxi to funguje velmi jednoduše. Pro studenty – až děsivě jednoduše… Kantor si v chytrém telefonu spustí on-line rozhraní Proctormatic a pak už jen kameru telefonu namíří tak, aby byl student v záběru. AI se stará o hlídání a neustálé monitorování studenta, detekuje podezřelé chování a kompletní pohyby těla i mimiku tváře.

Rozpoznávat dovede i zvuky a objekty, jako jsou například chytré telefony či notebooky. To vše probíhá v reálném čase.

Zkoušejícímu pak generuje komplexní zprávu, která na případné pochybení žáka upozorní. Přesnost rozpoznání podvodu je přitom velmi dobrých 95 procent, tedy jinými slovy umělá inteligence chybuje jen v naprostém minimu případů.

Foto: archív tvůrců

Zkoušející budou využívat mobilní aplikaci, na notebooku je pak vidět výsledná analýza od AI.

Nasazení i ve firmách

Edint má přitom s novou technologií ještě daleko větší plány. Chystá upravit aplikaci tak, aby mohla být využita například v továrnách. Hlídat by v takovém případě měla výkonnost jednotlivých zaměstnanců.

Stejně tak by mohla být tato aplikace, která staví na umělé inteligenci, využívána při pohovorech ve firmách, kdy jsou uchazečům zadávány různé úkoly.

Vyzkoušet Proctormatic je možné zdarma přímo na oficiálních stránkách projektu. Po zaregistrování má zkoušející k dispozici deset bezplatných hlídání žáků. Následné další využití při testování pak už bude placené, ceny přitom mají být rozdílné pro jednotlivce a firmy.

Kolik tento zabiják taháků bude případné zájemce stát, však tvůrci na veletrhu neupřesnili.

Foto: archív tvůrců

Ukázka analyzačních schopností umělé inteligence

CES 2024: Chytré zrcadlo se stane koučem vašeho duševního zdraví. Díky AI

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám