Hlavní obsah

CES 2024: Fitness náramky s umělou inteligencí pohlídají psy a kočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

V posledních letech jsme si díky rozmachu moderních technologií zvykli mít svoje zdraví a kondici pod kontrolou. Smartphony nám s pomocí chytrých hodinek a fitness náramků pravidelně hlásí, jak sportujeme i žijeme. Společnost Invoxia na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas ukázala, že nyní budou pod takovou kontrolou i naši domácí čtyřnozí miláčci.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Zvířecí fitness náramek Invoxia Minitailz je vlastně obojek

Článek

„Vy už chytré hodinky máte. Teď je řada na nich,“ hlásal hrdě nápis u stánku společnosti Invoxia na výstavišti. U nápisu byl vyobrazen pes s nezvykle velkým obojkem. Právě to je hlavní lákadlo letošního roku od tohoto výrobce – jmenuje se Minitailz a zástupci firmy jej označují jako „fitness náramek pro zvířata“.

Vedle psů totiž budou moci pokročilou novinku, která využívá umělou inteligenci (AI), využívat například i kočky.

CES 2024: Doktora si zabalíme do kapsy a připojíme k mobilu

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Novinka bude k dispozici v různých barvách

AI v hlavní roli

Hned na úvod se sluší zmínit, že Invoxia se výrobou různých zařízení pro domácí mazlíčky zabývá již několik let. V minulosti jsme se tak již dočkali obyčejného GPS trackeru, který má hlídat pohyb našich čtyřnohých parťáků, ale také jednodušší fitness verze náramku, jež byla schopná sledovat srdeční aktivitu a další parametry.

Hlavní předností novinky zvané Minitailz má být ale integrace pokročilých funkcí AI, které dovedou lépe analyzovat život psů i koček.

„Minitailz je díky tomu schopný sledovat anomálie v chování domácích mazlíčků, které mohou vyústit až ve zdravotní problémy. Tím, že je podchytíme včas, dáváme našim čtyřnohým parťákům větší šanci na hladký průběh, neboť se budeme moci k veterináři dostavit včas,“ popsal hlavní přínos zvířecího fitness náramku pro Novinky.cz přímo v Las Vegas zástupce společnosti.

Minitailz je schopný analyzovat a monitorovat chůzi, běh, škrábání, odpočinek, a v případě psů dokonce i štěkot. Stejně tak automaticky monitoruje příjem potravy a pitný režim. Kompletní naměřené hodnoty pak můžete sledovat na svém chytrém telefonu v obslužné aplikaci.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ukázka obslužné aplikace

Podle výrobce dokáže chytrý obojek sledovat srdeční aktivity zvířete s přesností 97 % až 99 %. „Velkou výhodou je, že měření probíhá ve chvíli, kdy je zvíře v klidu v domácím prostředí. Díky tomu nedochází ke zkreslení výsledků vlivem stresu, což se bohužel u zvěrolékaře často stává,“ konstatoval zástupce společnosti Invoxia.

Neskrýval přitom nadšení, že právě produkt tohoto výrobce získal na veletrhu CES 2024 ocenění za jeden z nejinovativnějších.

GPS i SIM

Vedle pokročilých zdravotních funkcí, které jsou analyzovány právě systémem umělé inteligence od firmy Invoxia, umí zvířecí fitness náramek to samé, co ten lidský. Samozřejmostí je tedy monitorování ušlé vzdálenosti i sportovních výkonů, tedy například běhání při procházce.

Výhodou je také integrace GPS trackeru, díky kterému můžete sledovat polohu zvířete. Snadno ho tak můžete lokalizovat, když se ztratí. Zároveň můžete v obslužné aplikaci vymezit prostor, kde se čtyřnohý parťák běžně pohybuje, a dostat upozornění na mobil, pokud danou lokaci opustí. Data jsou odesílány prostřednictvím vestavěné SIM karty.

Se začátkem prodeje se počítá už v březnu letošního roku, avšak zatím jen na vybraných trzích, mezi které bohužel Česká republika nepatří. O tom, zda se rozšíří nabídka například i do tuzemska, rozhodne podle výrobce zájem v první vlně prodejů.

Minitailz má stát 99 dolarů, tedy v přepočtu zhruba 2230 Kč. Případní zájemci ale musí na rozdíl od obyčejných fitness náramků počítat s tím, že internetová konektivita prostřednictvím zabudované SIM a pokročilé zdravotní funkce bude k dispozici za měsíční předplatné. To má vyjít na osm dolarů (180 Kč).

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Zvířecí fitness náramek Invoxia Minitailz

CES 2024: Konec podvádění a taháků. Studenty pohlídá AI

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám