Hlavní obsah

CES 2024: Tohle je adrenalin! Francouzi vyvinuli první elektrické lyže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Není žádným tajemstvím, že Francouzi jsou velcí sportovci. To se ukázalo i na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas, kde francouzský startup Skwheel odhalil první elektrické lyže na světě. O pořádnou dávku adrenalinu nebude v tomto případě nouze.

Elektrické lyže v akciVideo: archiv tvůrců

 
Článek

„Píše se to Skwheel, ale vyslovuje se to ‚Skiwheel‘. A vlastně to úplně geniálně vystihuje, co vyrábíme,“ uvedl na výstavišti v Las Vegas pro Novinky.cz jeden z tvůrců. Narážel přitom na spojení anglických slovíček ski (lyže) a wheel (kolečko).

Každá lyže má jedno kolo vpředu a jedno vzadu, v každém kolečku se přitom ukrývá nábojový motor s výkonem 600 wattů. Dohromady tedy lyže mají kombinovaný výkon 2400 wattů, což stačí na vyvinutí rychlosti až 80 km/h.

Při jízdě na silnici bude ale rychlost upravena kvůli legislativě na 25 km/h. Teprve na soukromých pozemcích bude možné režim přepnout na maximální výkon.

CES 2024: Nápad s digitálním perem proměnil ve zlatý důl. Za pouhý rok

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

První elektrické lyže Skwheel

Na silnici, ale i do terénu

Rychlost můžete upravovat na dálkovém ovladači, který podobně jako u elektrických skateboardů držíte při jízdě v ruce. Na něm se nachází také nouzová brzda pro okamžité zastavení. Výrobce nezapomněl ani na další bezpečnostní prvky, vepředu jsou tak na elektrických lyžích bílá světla, vzadu pak červená.

Kola jsou mimochodem obuta do terénních pneumatik, které umožňují použití lyží na silnici i v mírném terénu.

„Chtěli jsme vytvořit alternativu k elektrickým kolům a skateboardům. Skwheel je určen pro milovníky horských sjezdovek, kteří takto mohou lyžovat prakticky kdekoliv, když není sníh,“ doplnil jeden z tvůrců.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Díky masivním gumám mohou lyže i do mírného terénu

Autentický pocit jako na sněhu

Zdůraznil přitom, že při návrhu novinky byl kladen důraz na autentický pocit jako při opravdovém lyžování. „Přední kola se tedy natáčejí, aby co nejvíce napodobila pocit z carvingového sjezdového lyžování,“ popsal pro Novinky.cz jeden z tvůrců.

Výrobce slibuje, že s plně nabitou baterií budou elektrické lyže schopné ujet až 30 km. Platí to ale při rychlosti do 25 km/h. Při maximálním výkonu tedy bude výdrž markantně nižší. Na druhou stranu baterie je snadno vyměnitelná, můžete jich tedy koupit více a jednoduše je vyměnit v případě potřeby klidně i během cesty.

S dodávanou nabíječkou se zcela vybitý akumulátor nabije do plného stavu zhruba za tři hodiny. Stav baterie můžete sledovat na dodávaném ovladači.

Ten je mimochodem praktičtější, než by se mohlo na první pohled zdát. Slouží totiž k sepnutí lyží ve chvíli, kdy je nepoužíváte. Přímo z něj pak vytáhnete madlo, abyste mohli lyže táhnout za sebou podobně jako kufr na kolečkách. Elektrické lyže váží 12,5 kg.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Detailní pohled na úchyty nohou

Potřebují peníze

Přestože na veletrhu CES 2024 byl prezentován již zcela funkční produkt, zatím není jasné, zda se Skwheel budou skutečně vyrábět. Na rozjetí masové výroby totiž tvůrci hledají investory prostřednictvím crowdfundingové platformy Indiegogo. Vybrat potřebují alespoň 50 000 eur (1,2 milionu korun). Zatím mají ale jen polovinu.

První elektrické lyže na světě přitom dostane každý, kdo přispěje částkou alespoň 1600 eur (39 400 Kč). V běžném prodeji by pak cena modelu Skwheel měla činit 2400 eur (59 000 Kč).

Pokud se peníze na rozjetí masové výroby dají dohromady, měly by být první dodávky elektrických lyží zahájeny již letos v červnu.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

První elektrické lyže Skwheel

CES 2024: Doktora si zabalíme do kapsy a připojíme k mobilu

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám