Hlavní obsah

CES 2024: Vypadá jako kus dřeva, ovládá ale celou chytrou domácnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Když se poprvé podíváte na druhou generaci zařízení Board od společnosti Mui, patrně vás ani nenapadne, o jak komplexní zařízení se jedná. Vypadá totiž jako kus dřeva, ve skutečnosti jde ale o poměrně sofistikovaný ovladač celé chytré domácnosti. Výrobce novinku ukázal na veletrhu CES 2024, který aktuálně probíhá v americkém Las Vegas.

Designový ovladač chytré domácnosti Mui Board 2Video: archiv výrobce

 
Článek

Chytré domácnosti jsou stále více populární, byť jejich ovládání není vždycky zcela jednoduché a intuitivní. Většina moderních zařízení se totiž spoléhá na hlasové ovládání, které nemusí být vždy tak vhodné.

Když chcete zatáhnout záclony nebo žaluzie, není na tom co zkazit. Zkuste si ale například nastavit správné osvětlení v domácnosti – teplotu, intenzitu i barvu světla. V takové chvíli se hlasové ovládání stává těžkopádné a nevyzpytatelné.

A hledat po bytě neustále chytrý telefon, abyste si nastavení upravili na dálku podle svých představ, není také ideálním řešením. Obzvláště ve chvíli, kdy je v jedné domácnosti více lidí a třeba i menší děti, které ještě ani telefon nemají.

CES 2024: Sci-fi filmy se mýlily, domácí AI robot vypadá jako míč

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Mui Board 2

Jde to i jinak

Právě v takových chvílích přijde vhod Mui Board 2, doslova na pár doteků totiž můžete prostřednictvím něj ovládat drtivou většinu prvků v chytré domácnosti. Na nenápadném displeji se navíc zobrazují informace o počasí, čas a řada dalších užitečných údajů.

Novinka dovede například přečíst aktuální teplotu z termostatu a následně ji zobrazí přímo na dřevěném panelu. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že takový termostat dovede Board 2 následně na dálku i ovládat.

Nejnovější generace ovladače od společnosti Mui je určena pro všechny prvky chytré domácnosti, které staví na komunikačním standardu Matter. Ten je výsledkem spolupráce velkých technologických gigantů, jako jsou Apple, Google, Amazon a další.

V praxi by tak měla být zajištěna díky tomuto standardu maximální kompatibilita připojených zařízení prakticky napříč celým trhem. A je úplně jedno, zda jste doposud používali Apple HomeKit, Google Weave, nebo Thread od Nest Labs.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ve vypnutém stavu vypadá zařízení velmi nenápadně.

Patrně největší přidanou hodnotou je ale design novinky, který je přísně minimalistický. Když není ovladač aktivovaný, působí zcela nerušivým dojmem. Je to prostě jen kus dřeva na zdi, který můžete krásně sladit s ostatními doplňky, aniž by celá domácnost vypadala příliš přetechnizovaně.

Patrně i díky tomu učaroval Board 2 porotě na veletrhu CES 2024, která mu udělila cenu jedné z nejzajímavějších novinek letošního ročníku.

Bude hitem

Výrobce hned se startem výstavy spustil kampaň na crowdfundingovém serveru Kickstarter, kde chtěl vybrat od lidí peníze na rozjetí masové výroby. Požadoval pouhých 10 000 dolarů, tedy v přepočtu necelých 225 tisíc korun.

Po pouhých dvou dnech se ale vybralo už přes 75 000 dolarů (1,68 milionu korun). I to svědčí o tom, že Board 2 bude naprostý hit. Přispívat přitom bude možné na Kickstarteru ještě 39 dní, výsledná částka bude dozajista ještě násobně vyšší.

Tento dřevěný panel pro ovládání chytré domácnosti dostane každý, kdo přispěje částkou alespoň 499 dolarů, což odpovídá 11 200 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ovládání je velmi intuitivní

CES 2024: Nápad s digitálním perem proměnil ve zlatý důl. Za pouhý rok

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám