Hlavní obsah

CES 2024: Průhledný televizor od LG se obejde bez kabelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Budoucnost patří průhledným televizorům, jak je vidno na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas. Funkční kousek zde prezentovala společnost LG. Novinka zvaná Signature OLED T vypadá jako technologický zázrak, obejde se zcela bez kabelů.

Transparentní TV od LG na veletrhu CES 2024Video: archiv výrobce

 
Článek

LG Signature OLED T podle výrobce „osvobozuje uživatele od dominantní černé obrazovky, která může narušovat design jejich domova“. „Krásná průhledná obrazovka televizoru také pomáhá zvětšit prostor a navozuje pocit jeho otevřenosti,“ vyzdvihli hlavní přednost novinky na výstavišti zástupci společnosti.

Pravdou je, že průhledná OLED obrazovka nemá některá omezení, na která jsme byli zvyklí u tradičních modelů. Například doposud bylo problematické umístit televizor někam do prostoru, neboť pak danou místnost rozděloval a narušoval, o nevzhledných kabelech na zadní straně nemluvě.

To ale u novinky nehrozí, Signature OLED T můžete umístit klidně i doprostřed obýváku, TV přesto nebude díky průhlednému panelu vadit ve výhledu.

Foto: archiv výrobce

LG Signature OLED T

CES 2024: Jako když pták roztáhne křídla. Taková skládací TV tu ještě nebyla

Hardware

Jde to i bez kabelů

Obávat se nemusíte ani svazku kabelů. Obraz je totiž do TV přenášen bezdrátově. Všechny kabely se připojí k dodávanému Zero Connect Boxu, který následně s TV komunikuje.

Vyzdvihnout si zaslouží také modulární konstrukce novinky, která usnadňuje různé způsoby instalace. „Televizor OLED T se dodává jako volně stojící, k umístění u stěny nebo k montáži na stěnu. Zákazníci si ho mohou dále přizpůsobit přidáním stojanových nebo visutých polic po obou stranách obrazovky, aby co nejlépe vyhovoval jejich jedinečnému vkusu a preferencím,“ prohlásili zástupci společnosti.

„Průhledný OLED televizor LG umožňuje majitelům objevovat nové formy zábavy a používání díky dvojímu způsobu zobrazení: průhlednému nebo neprůhlednému. Díky funkci Always-On-Display se z OLED T stane průhledné digitální plátno pro prezentaci uměleckých děl, videí nebo fotografií. Obsah zobrazený na průhledné obrazovce se zdánlivě vznáší ve vzduchu, ale zároveň splývá s okolním prostorem a vytváří působivý vizuální efekt přinášející jedinečnou atmosféru,“ doplnili.

Další možností je podle nich funkce T-Bar, která nabízí užitečný informační ukazatel ve spodní části obrazovky. Na panelu T-Bar se zobrazují upozornění na zprávy, aktualizace počasí nebo názvy přehrávaných skladeb, zatímco zbytek obrazovky poskytuje jasný a ničím nerušený výhled na prostor za ním.

Případní zájemci musí počítat s tím, že průhledný televizor nemá tak saturované barvy, jako jsme zvyklí u tradičních modelů. Novinka je nicméně jasnou ukázkou toho, jakým směrem se bude vývoj TV patrně ubírat.

Foto: archív výrobce

LG Signature OLED T

Konkurence od Samsungu

Vlastní koncept průhledné obrazovky prezentovala na veletrhu také společnost Samsung. MicroLED panel má ale lepší podání barev, jak se můžete podívat na videu níže. Na druhou stranu: zatímco LG ukázalo v Las Vegas již funkční televizor, který ještě v letošním roce zamíří na pulty obchodů, Samsung prezentoval pouze prototyp samotného panelu, nikoliv celou funkční TV.

Zástupci společnosti LG neprozradili, kolik bude model Signature OLED T v obchodech stát. Troufneme si však odhadnout, že cenovka se bude pohybovat ve vyšších statisících, možná i milionech korun.

Průhledný MicroLED displejVideo: AP

CES 2024: Éra průhledných televizorů přichází

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: OLED TV LG

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám