Hlavní obsah

CES 2024: Sci-fi filmy se mýlily, domácí AI robot vypadá jako míč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

V nejrůznějších sci-fi filmech jsme často mohli sledovat, jak nám jednou budou pomáhat humanoidní roboti. Budoucnost se zdá být ale daleko prostší, jak bylo vidět v americkém Las Vegas. Společnost Samsung tu ukázala novou verzi svého robota pro domácnosti, který vypadá prostě jen jako míč. Pochlubí se ale podporou umělé inteligence (AI).

AI robot Samsung Ballie v akciVideo: archív výrobce

 
Článek

Domácí robot od společnosti Samsung se jmenuje Ballie a poprvé jej jihokorejský elektronický gigant představil již v roce 2020. Letos se tento robotický míč dočkal zásadního přepracování a vylepšení, do našich domácností chce vyjet posilněn umělou inteligencí.

Právě díky AI se z něj stal regulérní společník, který komunikuje s dalšími chytrými přístroji v domácnosti, dokáže majitele zastoupit při mnoha nudných činnostech a promítá na zeď nejrůznější fotografie a videa, takže máte vždy po ruce například předpověď počasí nebo další důležité informace.

Dokonce zvládá zabavit i naše čtyřnohé domácí mazlíčky, když nejsme zrovna doma.

CES 2024: Tohle je adrenalin! Francouzi vyvinuli první elektrické lyže

Internet a PC
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

AI robota představila společnost Samsung na veletrhu CES 2024.

Poslechne, i když nejste doma

Když naopak budete doma, budete Ballieho ovládat nejčastěji prostřednictvím hlasových povelů. Na dálku jej ale můžete úkolovat také, pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety. Stačí mu například napsat zprávu „nakrm psa“, načež dá robotický míč pokyn další chytré elektronice v domácnosti, aby do misky uvolnila přednastavenou porci žrádla.

Jak je tedy z řádků výše patrné, Ballie by měl fungovat jako správce všech inteligentních přístrojů v domácnosti. Bude fungovat v podstatě jako dálkový ovladač chytré domácnosti, akorát zabalený ve velmi líbivém balení.

Samsung totiž dal v Las Vegas jasně najevo, že budoucnost patří propojené domácnosti, kdy budou mezi sebou jednotlivé přístroje komunikovat a spolupracovat. Lednička, robotický vysavač, ovladače světel, to vše by měl Ballie řídit.

A jak se na slušně vychovaného společníka sluší a patří, nezapomene vždy přijít a pozdravit, když dorazíte domů.

Foto: archív výrobce

AI robot Ballie

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

AI robota představila společnost Samsung na veletrhu CES 2024.

Přijde ještě letos

Viceprezident společnosti Samsung a vedoucí skupiny budoucího plánování jihokorejského elektronického gigantu Kang-il Chung na veletrhu CES 2024 uvedl, že očekává příchod nové verze domácího robota jménem Ballie ještě letos.

Konkrétnější však zatím být nechtěl, pokud pomineme propagační video, nejsou o nové generaci tohoto míčového robota k dispozici žádné informace. Otazník také zatím bohužel visí nad případnou pořizovací cenou.

Ballie otevírá bez nadsázky novou éru chytrých domácností. Bude zajímavé sledovat, zda se podobní robotičtí společníci skutečně na trhu uchytí a zda je za pár let budeme považovat za naprostou samozřejmost jako například chytré telefony.

CES 2024: Fitness náramky s umělou inteligencí pohlídají psy a kočky

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám