Hlavní obsah

CES 2024: Jako když pták roztáhne křídla. Taková skládací TV tu ještě nebyla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Les Vegas

Na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas jsme zvyklí vídat celou řadu méně či více šílených gadgetů, které jako kdyby byly vystřižené z nějakého sci-fi filmu. Letos patrně největší přivezla společnost C Seed, a to doslova. Řeč je totiž o obřím skládacím televizoru, který umí sám schovat celou obrazovku.

Skládací TV od společnosti C Seed na veletrhu CES 2024Video: archiv výrobce

 
Článek

C Seed oznámil zahájení objednávek na své skládací televizory N1 už vloni, oficiálně by se měly začít prodávat až během prvního čtvrtletí letošního roku. Až letos na veletrhu CES 2024 však výrobce svůj výtvor prezentoval veřejně.

Když se poprvé podíváte na skládající se televizor, vypadá to jako kouzelnický trik. Obrazovka se totiž hned na třech místech přehne jako list papíru a složí se do útrob brutálně masivního stojanu. V takovém stavu pak připomíná nějakou minimalistickou kovovou sochu.

Ve skutečnosti ale obrazovka vůbec ohebná není, skládá se totiž ze čtyř panelů s technologií MicroLED. Vyznačuje se tím, že se obejde prakticky bez rámečků. Proto televizor v rozloženém stavu vypadá jako jedna velká plocha.

CES 2024: Éra průhledných televizorů přichází

Hardware
Foto: archiv výrobce

Televizor C Seed N1 ve složeném stavu

Špičková kvalita obrazu

Jen když se podíváte opravdu velmi zblízka, z pár desítek centimetrů, celou záhadu skládacího televizoru odhalíte. Takto ale nebude na obří televizor rozhodně nikdo koukat, vzhledem k velké úhlopříčce spíše počítáme se vzdáleností několika metrů. A pak již nemáte šanci poznat, že se obraz ve skutečnosti skládá z více obrazovek.

Celkový dojem z obří TV je tedy více než dobrý. Spíše než kvalita obrazu, která je na velmi vysoké úrovni, ale nejpůsobivěji vypadá rozbalování televizoru. Tak trochu to připomíná ptáka, který roztahuje křídla. Vše probíhá automaticky, stačí stisknout tlačítko na dálkovém ovladači.

Říkáte si, kdo si takovou TV koupí? I na veletrhu CES 2024 bylo patrné, že zájem o futuristicky vyhlížející novinku je obrovský. V luxusních sídlech tedy bude tento model rozhodně budit pozornost všech návštěv, což je patrně hlavní cíl.

C Seed vyrábí svůj televizor N1 ve dvou provedeních – do interiéru a do exteriéru. První zmiňovaná kategorie se nabízí v úhlopříčkách 103, 137 a 165 palců, tedy 261, 248 a 419 cm. Venkovní provedení skládací TV je pak k dispozici pouze ve dvou větších rozměrech, tedy 137 a 165 palců.

Foto: archiv výrobce

Televizor C Seed N1 v rozloženém stavu

Jako luxusní sporťák

Na veletrhu byla prezentována varianta určená do interiéru. Zástupce výrobce Novinkám přímo na akci prozradil, že ceny nejmenšího provedení budou startovat na 200 000 dolarů. Případní zájemci si tedy musí připravit na tento kus moderní techniky bezmála 4,5 milionu korun.

Stále se přitom bavíme o nejmenším provedení, větší úhlopříčky či verze určená ven budou logicky ještě dražší. Konkrétně venkovní provedení bude startovat na 240 000 dolarů (5,4 milionu korun).

Ceny se tedy bez nadsázky pohybují v takových výšinách, jako kdybyste si pořizovali nějaký luxusní sporťák.

CES 2024: Přenosný televizor umí plavat, vodotěsný ale není

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám