Hlavní obsah

CES 2024: Doktora si zabalíme do kapsy a připojíme k mobilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Na první pohled vypadá jako malý digitální teploměr, měřit toho ale umí daleko více. Řeč je o Withings BeamO – novém kapesním zařízení, které díky řadě pokročilých senzorů dokáže suplovat roli doktorů při preventivních prohlídkách. Rizikové pacienty pak včasně upozorní na zhoršující se stav.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Withings BeamO

Článek

S trochou nadsázky se dá říci, že je to vlastně takový malý doktor, kterého si zabalíte do kapsy a vezmete kamkoliv s sebou, jak vtipně glosovali vystavovatelé v Las Vegas. Právě na veletrhu CES 2024 si totiž zařízení Withings BeamO odbylo premiéru.

Tento nenápadný malý zdravotní pomocník dovede měřit tělesnou teplotu i okysličení krve. Tím ale možnosti ani zdaleka nekončí, zároveň natočí EKG a poslouží jako digitální fonendoskop, místo lékaře si poslechne tlukot vašeho srdce i průchodnost plic při dýchání.

Naměřené hodnoty vám přístroj okamžitě ukáže na miniaturním displeji, zároveň se ale bezdrátově spojí s chytrým telefonem, kde vede dlouhodobé statistiky vašeho zdravotního stavu. Ty je pak možné nasdílet přímo lékaři při pravidelné kontrole.

CES 2024: Chytré zrcadlo se stane koučem vašeho duševního zdraví. Díky AI

Hardware
Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Withings BeamO

Doktory nenahradí

Cílem novinky tedy není lékaře zcela eliminovat a nahradit, ale naopak jim pomoci mít komplexnější představu o vývoji našeho zdraví, aby mohli v případě potřeby lépe naordinovat potřebnou léčbu.

Například u pacientů s astmatem by takováto nenápadná krabička mohla zcela změnit pravidla hry. Jedinci by nebyli zatěžováni zbytečně silnějšími léky a zároveň by byli včas upozorněni, pokud by se jejich stav zhoršoval, aby mohli vyhledat lékařskou pomoc, dokud je celý problém teprve v začátcích.

Podobné benefity by měli samozřejmě i další pacienti, například ti, kteří se léčí s nemocným srdcem. Praktické je také to, že jedno zařízení může v domácnosti sdílet až osm členů rodiny. Nemusí mít tedy každý své vlastní.

Všem uživatelům se data ukládají do jejich vlastního cloudového úložiště, aby bylo zachováno co největší soukromí.

Podle výrobce je měření velmi přesné, výsledky ale může negativně ovlivnit nesprávný postup při používání. V praxi to znamená, že měření by mělo probíhat v klidovém stavu vsedě. V takovém případě jsou výsledky nejpřesnější.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Withings BeamO

Přijde v půlce roku

S chytrým telefonem komunikuje novinka prostřednictvím bezdrátových standardů wifi a Bluetooth. Baterie vydrží na jedno nabití až osm měsíců.

Na pultech obchodů by se mělo zařízení Withings BeamO objevit až v polovině roku. Zatím se totiž stále čeká na posvěcení úřadů, které schválí použití jako certifikované zdravotní zařízení. Podle výrobce by to ale měla být už jen formalita.

Na pultech obchodů by měla být novinka k dostání za 250 eur, tedy v přepočtu zhruba 6150 Kč.

CES 2024: Při sekání dokonce i kreslí. Takto vypadá nejchytřejší robotická sekačka

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám