Hlavní obsah

CES 2024: Chtějí Applu vypálit rybník, AR brýle nabídnou za zlomek ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Jedním z nejočekávanějších produktů letošního roku jsou bezesporu brýle pro rozšířenou realitu (AR) od společnosti Apple. Model Vision Pro se ale ještě ani nezačal prodávat a na veletrhu CES 2024, který právě probíhá v americkém Las Vegas, mu už roste konkurence. Společnost XREAL ukázala vlastní brýle, které jsou kompaktnější a citelně levnější.

Foto: archív výrobce

AR brýle XREAL Air 2 Ultra

Článek

Novinka se jmenuje XREAL Air 2 Ultra a přímo na veletrhu se výrobce netajil tím, že chce novými AR brýlemi konkurovat pokročilému modelu Apple Vision Pro.

„S XREAL Air 2 Ultra poskytujeme vývojářům z celého světa cenově dostupné a lehké řešení, které jim umožňuje vstoupit do vzrušujícího světa rozšířené reality a vytvořit novou generaci zážitků,“ prohlásil Chi Xu, zakladatel a šéf společnosti XREAL.

Z jeho vyjádření je patrné, že o úspěchu novinky rozhodnou samotní tvůrci aplikací, na které výrobce v první řadě cílí. Teprve pokud se mu podaří prosadit ji u nich, bude moci oslovit i běžné spotřebitele. Klíčové tedy pro budoucnost tohoto produktu bude to, zda bude k dispozici dostatek aplikací a dalšího obsahu.

Foto: archív výrobce

AR brýle XREAL Air 2 Ultra

Revoluce v podání Applu? Stačí dvě jablka, utahují si lidé z rozšířené reality

Internet a PC

Výrobce však věří, že má všechny hlavní trumfy, na rozdíl od Applu, v kapse. „Naše brýle jsou menší, pohodlnější a mnohem stylovější. Můžete je nosit klidně celý den a nijak vás to nebude omezovat,“ podotkl Chi Xu.

Narážel na to, že model XREAL Air 2 Ultra připomíná spíše sluneční brýle, a nikoliv lyžařskou helmu jako headset od Applu. „Navíc naše řešení není uzavřeným ekosystémem, bude k dispozici všem hráčům na trhu,“ trefoval se opět do konkurence, která nese logo s nakousnutým jablkem.

Brýle od XREAL by měly nabídnout v některých ohledech zajímavější parametry něž Vision Pro, například větší zorné pole. Přesto se u nich podařilo nastavit výrazně atraktivnější cenovku než u konkurence od Applu. V rámci předobjednávky se model Air 2 Ultra nabízí již nyní za 699 dolarů (15 715 Kč). Oficiální prodej by měl být zahájen údajně v březnu.

Co umí Apple Vision Pro?

Konkurenční brýle Vision Pro si odbyly premiéru již vloni v létě. Společnost Apple ale už tehdy uvedla, že s prodejní premiérou se počítá až zkraje roku 2024. Cena tohoto modelu má být 3499 dolarů, v přepočtu 76 700 Kč. Pokud ale přičteme DPH, budeme se pohybovat nad hranicí 90 000 Kč.

Brýle Vision Pro mají řadu sofistikovaných senzorů – ovládat je můžete rukama, hlasem, a dokonce i pohledem. Při demonstraci dovedností nových brýlí bylo vidět, jak se jejich majitel jen podívá na ikonu a ona se zvýrazní.

Představení brýlí pro rozšířenou realitu Apple Vision ProVideo: archiv výrobce

Stejně tak ale můžete s obrazem před sebou pracovat pomocí gest vlastních rukou, zabudované kamery je snímají a přenášejí celou interakci do virtuálního světa.

Apple navíc systém brýlí propojil s celým svým ekosystémem. Brýle Apple Vision Pro tak spolupracují s Macem, iPhonem, iPadem, iCloudem či Apple Watch. Místo toho, abyste se dívali na malý displej svého zařízení, necháte zářit klidně několik virtuálních obrazovek přímo před sebou.

I to totiž novinka umí, v podstatě vytvoří celou virtuální kancelář. Psát můžete na virtuální klávesnici nebo používat reálné periferie – Bluetooth klávesnici, myš a touchpad.

A problém není ani zhmotnit přímo ve vašem obýváku obří kino, ve kterém budete sledovat své oblíbené seriály nebo nový film. Podporovány jsou i hovory přes FaceTime. Apple totiž tvrdí, že nové brýle budou vhodné nejen pro použití doma, ale také na cestách.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Apple chystá levnější brýle Vision Pro. V dohledné době ale nejspíše nebudou

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám