Hlavní obsah

Call centra jedou na plné obrátky, dotazů je citelně více než dříve

Praha

Počty dotazů, které směřují lidé na infolinky a služby zákaznické podpory, v době nynějších opatření proti šíření koronaviru stouply o desítky procent. Operátoři call center tak vyřizují každý den o tisíce hovorů více než dříve. Vyplývá to ze zjištění Asociace direct marketingu, e-commerce a zásilkového obchodu (ADMEZ), která call centra sdružuje. Například objem dotazů vznesených na zákaznickou podporu České spořitelny se na přelomu března a dubna podle ředitele distribuce ČS Marka Blahy meziročně zvýšil zhruba o 22 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z ankety, kterou jsme rozeslali mezi desítky call center, vyplývá, že ačkoliv až 90 procent jejich operátorů je na home office, vyřizují každý den o tisíce hovorů více než obvykle," uvedl ředitel ADMEZ Tomáš Hájek.

Od poloviny března je v Česku vládními a ministerskými opatřeními kvůli koronaviru omezen pohyb lidí na veřejnosti, s výjimkou cest do práce či na nákup. Vzhledem k tomu si Češi podle ADMEZ zvykli využívat pro zařizování běžných záležitostí nejrůznější možnosti komunikace. Čtvrtina lidí podle průzkumu společnosti GlobalWebIndex více telefonuje a téměř polovina tráví více času na sociálních sítích a službách. V souvislosti s tím stoupla poptávka po službách call center.

Podle zástupců ADMEZ řada těchto center poskytuje své kapacity také státu a jeho krizovým linkám. Například pomáhají s obsluhou linky 112, kde vyřizují informační hovory ke koronaviru a předávají je na krajské hygienické stanice, nebo jsou součástí projektu telefonní linky 1212, na které občané získají informace ke koronaviru a nemoci COVID-19. Některá call centra provozují i specializované linky týkající se koronaviru jako například Linku pomoci seniorům.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám