Hlavní obsah

Milionové pokuty, zabavení majetku. Rusko si došláplo na Wikipedii, TikTok i Facebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soud v Rusku vyměřil pokutu pět milionů rublů (1,5 milionu korun) americké neziskové společnosti Wikimedia, která provozuje internetovou encyklopedii Wikipedia. Organizace podle soudu nezajistila, aby se na jejích stránkách neobjevoval obsah, který je v Rusku zakázaný. Informovala o tom v úterý agentura TASS.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V případě organizace Wikimedia jde o první takovou pokutu, upozornila agentura Reuters.

Pokutu čtyři miliony rublů (1,2 milionu korun) pak od ruského soudu dostala americká společnost Meta Platforms, která provozuje sociální síť Facebook. V jejím případě jde o propagaci LGBT, tedy lesbiček, gayů, bisexuálů a transgenderových osob. Firma podle soudu rovněž neodstranila příspěvky, které tuto komunitu podporují, uvedla agentura Interfax.

Z Ruska odchází i čínský TikTok. Kvůli novému zákonu

Internet a PC

Čínský provozovatel aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok dostal pokutu dva miliony rublů (613 000 korun) za to, že neodstranil příspěvky s homosexuálním obsahem.

Rusko takové příspěvky označuje za podporu homosexuálních vztahů, což v zemi není dovoleno. Zákon z roku 2013, který západní země kritizují jako státem vynucenou bigotnost, zakazuje „propagaci netradičních sexuálních vztahů mezi mládeží“.

Zabavují peníze i nemovitosti

Soud rovněž nařídil zabavit peníze a nemovitosti za 500 milionů rublů (více než 153 milionů korun), které má v Rusku americká společnost Google. Souvisí to s restrikcemi, které majitel Googlu, společnost Alphabet, začal na svém videokanálu YouTube uplatňovat proti ruské prominentní televizi.

Ruské tiskové agentury uvedly, že případ se týká televize GPM Entertainment ze společnosti Gazprom Media Holding. Ta se začala soudně bránit a požaduje, aby jí Google přístup na YouTube obnovil.

YouTube, který po celém světě zablokoval ruská státem financovaná média, v Rusku čelí silnému tlaku ze strany regulačních orgánů i politiků, uvedla agentura Reuters. YouTube nicméně v Rusku zatím funguje.

Rusko Twitter zablokovalo. Medveděv jej přesto řeší, na mušku si vzal i Muska

Internet a PC

Celou řadu dalších internetových služeb a platforem ale Rusko již v zemi zablokovalo. Zkraje března byly v zemi na příkaz cenzurního úřadu Roskomnadzor zablokovány například sociální sítě Twitter, Facebook a Instagram. A to kvůli tomu, že údajně šířily „falešné a lživé informace“ o situaci na Ukrajině.

V Rusku se totiž nesmí invaze na Ukrajinu nazývat jinak než „speciální vojenská operace“, za označení „válka“ hrozí až 15 let vězení. U zahraničních redakcí, sociálních sítí a dalších serverů ale není prakticky možné tresty vymáhat. Jediným řešením je tak jejich blokace na celém území Ruska.

Minulý týden byl ze stejného důvodu zablokován dokonce největší světový šachový web Chess.com.

Největší šachový web dostal v Rusku stopku. Kvůli válce na Ukrajině

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám