Hlavní obsah

Rusko Twitter zablokovalo. Medveděv jej přesto řeší, na mušku si vzal i Muska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Celý svět obletěla v pondělí zpráva o tom, že nejbohatší člověk na světě Elon Musk kupuje Twitter. Komentátoři se tak nyní předhánějí v komentářích o tom, co to pro sociální síť bude znamenat. Své si k tomu přisadil i bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv. Co na tom, že v jeho zemi mají lidé zakázáno Twitter používat.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Medveděv

Článek

Na pondělní zprávy o akvizici sociální sítě Twitter reagoval Medveděv na svém kanálu na síti Telegram, citovala jej ruská agentura Tass. „Odkup sítí za gigantické peníze, kdy jednoho majitele vystřídá druhý, nic nezmění,“ má jasno Medveděv.

„Důvod je prostý, nejen vlastníci nyní určují pravidla života podobných služeb,“ konstatoval místopředseda ruské bezpečnostní rady s tím, že žádná síť není schopna ignorovat náladu ve státě, který je místem její registrace. „Twitter nečeká žádná zázračná proměna,“ doplnil.

Zablokování Twitteru a Facebooku Rusové čekali a mnozí ho umí obejít

Internet a PC

Cenzura v Rusku

Komentář Medveděva, kterému byla svěřena po konci jeho kariéry coby premiéra ve vládě funkce místopředsedy ruské bezpečnostní rady, působí přinejmenším úsměvně. Hovoří totiž o demokracii na Twitteru, i když v jeho vlastní zemi panuje přísná cenzura. A ta se týká právě i Twitteru.

Sociální sítě – kromě Twitteru také Facebook a Instagram – byly v zemi zablokovány na příkaz cenzurního úřadu Roskomnadzor zkraje března kvůli tomu, že údajně šířily „falešné a lživé informace“ o situaci na Ukrajině.

V Rusku se totiž nesmí invaze na Ukrajinu nazývat jinak než „speciální vojenská operace“, za označení „válka“ hrozí až 15 let vězení. U zahraničních redakcí, sociálních sítí a dalších serverů ale není prakticky možné tresty vymáhat. Jediným řešením je tak jejich blokace na celém území Ruska.

Minulý týden byl ze stejného důvodu zablokován dokonce největší světový šachový web Chess.com.

Největší šachový web dostal v Rusku stopku. Kvůli válce na Ukrajině

Hry a herní systémy

Musk chce síť změnit

Sám Musk se přitom netají tím, že chce sociální síť změnit. „Investoval jsem do Twitteru, protože věřím v jeho potenciál stát se platformou pro svobodu projevu po celém světě, a věřím, že svoboda projevu je společenským imperativem fungující demokracie,“ napsal Musk na Twitter.

Právě on by se měl stát člověkem, který bude mít tuto transformaci na starosti. „Twitter má mimořádný potenciál. Odemknu ho,“ komentoval akvizici sebejistě.

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Elon Musk

Spoluzakladatel Twitteru Muskovi věří

Stejně to vidí i bývalý šéf Twitteru a jeden z jeho zakladatelů Jack Dorsey, jenž Muskovi vyjádřil důvěru. „Domnívám se, že Twitter by neměl nikdo vlastnit nebo řídit. Má to být veřejný majetek, nikoliv firma. Když ale vezmeme v potaz problém, že firmou je, Elon představuje ojedinělé řešení, kterému důvěřuji. Důvěřuji jeho misi rozšířit světlo vědomí,“ uvedl Dorsey, který před Agrawalem šéfoval Twitteru šest let.

Zaměstnanci Twitteru se po oznámení akvizice rozdělili na dva nesmiřitelné tábory. Zatímco jedni vnímají Muska jako novou spásu sociální sítě, jiní očekávají pod jeho vedením zkázu. Krásně to jde vidět z příspěvků na Twitteru, kde zaměstnanci začali zveřejňovat plačící smajlíky či GIFy hroutících se lidí. Další pro CNN uvedli, že „jsou příliš šokovaní, než aby se nyní mohli vyjádřit“.

Twitter v pondělí oznámil, že Musk zaplatí za sociální síť 44 miliard dolarů, tedy v přepočtu zhruba bilion korun. Samotná akvizice by měla být dokončena v řádu několika měsíců, poté se Musk stane šéfem Twitteru.

Twitter čekají velké změny. Jaké jsou plány Muska?

Internet a PC

Reklama

Související články

Musk kupuje Twitter za 44 miliard dolarů

Americký miliardář Elon Musk kupuje za 44 miliard dolarů (bilion korun) společnost Twitter. Nejbohatší muž na světě tak získá kontrolu nad vlivnou sociální...

Výběr článků

Načítám