Hlavní obsah

Ruský soud pokutoval Google kvůli zakázanému obsahu. Opět

Moskva

Ruský soud ve středu vyměřil americké internetové společnosti Google pokutu 6,5 milionu rublů (zhruba dva miliony Kč). Důvodem jsou další dva případy, kdy firma nesmazala z pohledu ruských úřadů zakázaný obsah. Informovala o tom agentura TASS.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo Google na obchodě v Los Angeles

Článek

Moskva v posledních měsících podniká kroky k regulaci a omezení síly sociálních médií a velkých technologických společností. Vyměřuje pokuty za neodstraňování v Rusku nezákonného obsahu z webových platforem a zároveň se snaží přimět zahraniční technologické podniky, aby v Rusku otevřely své kanceláře.

Celková hodnota pokut, které společnosti Google vyměřily ruské soudy, se již podle agentury TASS vyšplhala na 39 milionů rublů (téměř 12 milionů Kč). Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor dnes navíc firmě pohrozil, že v Rusku zablokuje její platformu YouTube, pokud nezruší omezení uvalená na kanály ruské státní televize RT.

Platforma YouTube v úterý kvůli dezinformacím o pandemii nemoci covid-19 zablokovala dva německojazyčné kanály televize RT, považované za nástroj propagandy Kremlu. Podle úřadu to znamená cenzuru ruských médií.

YouTube si u nás neškrtne, hrozí Rusko

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám