Hlavní obsah

Jedna pokuta za druhou. Rusko si došláplo na Google kvůli zakázanému obsahu

Moskva

Soud v Rusku v úterý znovu pokutoval americkou internetovou společnost Google. Tentokrát jí podle agentury Reuters nařídil zaplatit devět milionů rublů (2,7 milionu Kč), protože nesmazala obsah považovaný v zemi za nelegální. Moskva i Google jsou v dlouhodobém sporu. Americký internetový gigant na žádost o komentář bezprostředně nereagoval.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Moskva v letošním roce zvýšila tlak na zahraniční technologické společnosti během kampaně, kterou kritici označují za pokus úřadů o přísnější kontrolu internetu. Společnosti Google a Meta Platforms čelí tento měsíc soudním řízením za opakované porušování ruských právních předpisů týkajících se obsahu a mohou být pokutovány procentním podílem svých ročních příjmů v Rusku.

Ruský zákon umožňuje vyměřit podnikům za opakované porušování pravidel pokuty ve výši pěti až deseti procent z ročních tržeb. Facebook má například v Rusku obrat kolem 12 miliard rublů, takže pokuta by mohla činit až 1,2 miliardy rublů, uvedl minulý měsíc list Vedomosti. Tržby společnosti Google v Rusku loni podle údajů podnikové databáze SPARK dosáhly 85,5 miliardy rublů.

Facebooku hrozí v Rusku miliardová pokuta. Za ignorování zákona

Internet a PC

Co se týče posledního procesu s Googlem kvůli neodstranění obsahu, soud citoval právní předpisy, podle kterých se může jednat o příspěvky obsahující extremistické aktivity, dětskou pornografii nebo propagaci užívání drog.

Google letos zaplatil na pokutách více než 32 milionů rublů a výrazně snížil počet příspěvků zakázaných Moskvou, uvedla společnost i Rusko.

Tamní cenzurní úřad Roskomnadzor od března zpomaluje rychlost sociální sítě Twitter. Omezení na mobilních zařízeních hodlá Moskva udržet do té doby, než zmizí obsah považovaný za nezákonný.

Moskva rovněž požaduje, aby 13 zahraničních, převážně amerických technologických společností do 1. ledna založilo v Rusku své pobočky, jinak budou čelit možným omezením nebo úplným zákazům. V pondělí Roskomnadzor uvedl, že zpomalení a blokování služeb je považováno za krajní řešení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám