Hlavní obsah

Největší šachový web dostal v Rusku stopku. Kvůli válce na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Zpravodajské servery i sociální sítě jsou už od začátku války na Ukrajině pod drobnohledem ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor. Ten vystavil stopku již řadě webů, protože o dění na Ukrajině neinformovaly jako o „speciální vojenské operaci“. Nyní došlo i na největší světový web pro šachisty.

Foto: repro Chess.com

Šachový portál Chess.com

Článek

Rusko je považováno už od minulého století za šachové impérium našeho věku. O to větší bylo překvapení, když na konci minulého týdne generální prokuratura požádala cenzurní úřad, aby zablokoval portál Chess.com – ten se těší nebývalé popularitě nejen ve světě, ale také v Rusku.

Roskomnadzor měl za úkol podle listu Kommersant zablokovat pouze dvě stránky na tomto serveru, na kterých se psalo o válce na Ukrajině. V důsledku zásahu cenzurního úřadu se ale stal celý web nedostupným.

Rusko zakázalo Google News

Válka na Ukrajině

V Rusku se nesmí invaze na Ukrajinu nazývat jinak než „speciální vojenská operace“, za označení „válka“ hrozí až 15 let vězení. U zahraničních redakcí, sociálních sítí a dalších serverů ale není prakticky možné tresty vymáhat. Jediným řešením je tak jejich blokace na celém území Ruska.

To se stalo u sociálních sítí Facebook, Instagram, Twitter, ale například i v případě zpravodajského agregátoru Google News, který zobrazuje odkazy na články z různých médií.

Příspěvky zpochybňující zločiny v Buči se na Facebooku sdílely častěji než pravda

Internet a PC

Válku na Ukrajině neodsoudili

Představitelé serveru Chess.com již na začátku války avizovali, že budou nestranní – rozhodli se, že nebudou na rozdíl od jiných herních služeb blokovat šachisty z Ruska a Běloruska. Výjimku představovali pouze ti hráči, na které byly uvaleny sankce.

Server BBC nicméně připomněl, že národní vlaječky u herních účtů běloruských a ruských šachistů na portálu Chess.com byly v minulém týdnu změněny na neutrální.

Cenzura v Rusku přitvrzuje. Úřady zablokovaly The Moscow Times i stanici RFI

Internet a PC

Na to konto burcoval k zablokování portálu Chess.com v zemi ruský velmistr Sergej Karjakin, který již dříve přislíbil vytvořit ruskou obdobu tohoto populárního portálu. Právě Karjakin patří mezi velké podporovatele prezidenta Putina a ruského tažení na Ukrajinu.

Mezinárodní šachová federace (FIDE) v čele s šéfem Arkadijem Dvorkovičem naopak válku na Ukrajině odsoudila. Federace se dokonce vymezila i vůči Karjakinovi, kterého za podporu války potrestala půlročním zákazem činnosti.

Zablokování Twitteru a Facebooku Rusové čekali a mnozí ho umí obejít

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám