Hlavní obsah

Kryptoměnové platformy se předhánějí, kdo v USA urve větší kus trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Aniž by si toho běžní uživatelé všimli, v USA nyní zuří tichý boj mezi kryptoměnovými platformami z celého světa, které se snaží posílit na tomto trhu svůj podíl. Snaží se ukousnout co největší kus trhu poté, co Coinbase a Binance – dvě největší kryptoměnové burzy v zemi – zaznamenaly významný pokles svého tržního podílu kvůli probíhajícímu vyšetřování amerických úřadů.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Kryptoměny bitcoin, ethereum a dogecoin

Článek

Co se kryptoměn týče, představuje USA stále ten největší trh na světě. Právě proto se nejrůznější kryptoměnové platformy snaží urvat, co se dá.

Z údajů analytické společnosti Kaiko vyplývá, že se podíl burzy Coinbase na začátku června snížil v USA na 51 procent z původních 62 procent v lednu. Podíl Binance se propadl na 1,5 procenta z původních 22 procent v březnu.

Stalo se tak poté, co americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) obvinila postupně obě burzy z porušování zákonů a zažalovala je, jak podotkla agentura Reuters. Obvinění jsou v obou případech prakticky totožná.

Po Binance čelí žalobě i Coinbase. Nad kryptoburzami se v USA stahují mračna

Internet a PC

„Společnost jednala jako neregistrovaný makléř a burza,“ stojí podle serveru CNBC v prohlášení SEC ohledně burzy Coinbase, které informuje o podání žaloby. Pracovníci komise zdůraznili, že u soudu se budou snažit prosadit „trvalé omezení nelegálních aktivit této společnosti“, stejně jako v případě Binance.

„Tyto obchodní platformy, jež si říkají burzy, kombinují řadu funkcí, přitom porušují federální zákony o cenných papírech,“ burcoval podle agentury Reuters předseda SEC Gary Gensler s tím, že nejméně 13 kryptoaktiv dostupných zákazníkům Coinbase bylo regulátorem považováno za cenné papíry.

SEC tvrdí, že většina kryptoměn není registrována jako cenné papíry a měla by být takovým způsobem regulována.

Obě burzy, Binance i Coinbase, obvinění odmítají.

Obavy mají i další burzy

I pokud by se prokázala u soudu jejich nevina, je evidentní, že jim soudní tahanice uškodily. Podle údajů společnosti Kaiko toho využívá konkurence – podíl institucionálních kryptoměnových burz, jako jsou Kraken, Bitstamp a LMAX Digital, se od začátku tohoto roku zvýšil o 5,66 procenta.

Tyto údaje se týkají globálního tržního podílu burz fungujících v USA.

Pro ostatní burzy nicméně kvůli krokům SEC není jednoduché zvýšit podíl na trhu. V minulých letech totiž byla situace jiná, kryptoměnové burzy mohly přilákat obchodníky nabídkou širokého spektra mincí, čímž si zajistily oblíbenost.

V současné době je kvůli zesílené regulační kontrole prakticky všech nabídek obtížnější postupovat podle starého scénáře, protože nové tokeny by mohly být považovány za cenné papíry. Například společnosti Kraken a Coinbase uvádějí, že nabízejí přes 200 tokenů, včetně některých, které SEC označila jako neregistrované cenné papíry.

Tlak na kryptoburzu Binance se stupňuje. Stopku jí vystavila už i Belgie

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám