Hlavní obsah

Češi letos zobchodovali kryptoměny za 1,8 miliardy korun

Praha

V červnu Češi zobchodovali kryptoměny za přibližně 300 milionů korun, což je stejně jako loni a zároveň o šest procent méně proti předchozímu měsíci. Nicméně v rámci celého prvního pololetí objem obchodů s kryptoměnami meziročně klesl o 18 procent na zhruba 1,8 miliardy korun. Vyplývá to z údajů obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Kurz nejvíce obchodovaného bitcoinu v červnu oproti květnu stoupl o 14 procent na 687 490 Kč. Za poslední rok bitcoin posílil o více než 53 procent. V úterý ráno kurz činil 659 120 Kč, jak informoval specializovaný server CoinMarketCap.

Ethereum v červnu rostlo o více než tři procenta až na 42 980 Kč. V úterý ráno se druhá nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 40 650 Kč.

„V červnu začal bitcoin díky několika oznámením významných světových hráčů výrazně posilovat, což se projevilo v následném mírném ochladnutí poptávky na českém trhu. Tu navíc ovlivnila předprázdninová doba,“ uvedl ředitel Bit.plus Martin Stránský.

Bitcoin se vyšplhal na nejvyšší kurz za posledních 12 měsíců

Internet a PC

Vstup významných finančních institucí

Červen se podle analytika Wood&Company Tomáše Kacerovského nesl ve znamení ohlášení vstupu významných finančních institucí do kryptoměn. Například největší investiční korporace světa BlackRock podala u amerického regulátora žádost o povolení vytvořit bitcoinový fond ETF.

„Po tomto oznámení odstartoval doslova závod ostatních finančních institucí o to, kdo dříve podá žádost o možnost také vytvořit Bitcoin ETF. Mezi žadatele patří například CME, Invesco, Fidelity a podobně. Vedle toho v Německu zažádala Deutsche Bank o licenci obchodníka s digitálními aktivy. Ceny kryptoměn po podání žádosti ze strany BlackRock ukončily několik týdnů trvající poklesy,“ uvedl Kacerovský.

Kryptoměny pod silným tlakem

Již začátkem června se ale podle ředitele firmy 2Bminer Jakuba Hlavenky dostaly kryptoměny pod silný tlak. Důvodem byly především žaloby Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) proti obchodníkům Binance a Coinbase.

„Trhu nepomohly ani debaty o tom, že by velká část tzv. altcoinů neprošla testem SEC, který by určil, že spadají do kategorie cenných papírů. To by samozřejmě negativně ovlivnilo v budoucnu i bitcoin,“ podotkl.

Stejně jako v předchozích měsících i tentokrát podle ekonoma Portu Lukáše Rašky celková tržní kapitalizace celého kryptoměnového trhu kopírovala vývoj bitcoinu, a ohodnocení celého trhu se tak zvýšilo na 1,2 bilionu dolarů.

„Bitcoin se díky krokům BlackRocku a dalších stává stále více populárnější kryptoměnou. To dokládá tržní dominanci bitcoinu, jehož podíl na celém krypto trhu v červnu po více než dvou letech přesáhl 50 procent,“ dodal.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Kryptoměnami zaplatíme snadno ve většině obchodů, plánuje Mastercard

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám