Hlavní obsah

PlayStation a Xbox: konzole nové generace Vánoce stihly

PlayStation 5 je v řadě obchodů beznadějně vyprodaný. A co je možná horší, obchodníci varují, že v letošním roce se již situace nezlepší.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Z dat nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, je nicméně patrné, že cesty k pořízení nové konzole před Štědrým dnem ještě existují. Herní fandové si ale budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Kvůli vysoké inflaci a celkově nepříznivé ekonomické situaci, která je způsobená i válkou na Ukrajině, se Sony rozhodlo letos v září PlayStation 5 zdražit. Stalo se tak historicky vůbec poprvé, že zdražuje konzole, která je na trhu už dva roky.

Inflace dopadne i na hráče. Sony zdraží PlayStation 5

Hry a herní systémy

Balík se hrou

Případní zájemci tudíž nyní za PlayStation 5 Digital Edition zaplatí 11 790 Kč místo původních 10 790 Kč. Klasický PlayStation 5 s optickou mechanikou pak vyjde na 14 490 Kč místo 13 490 Kč.

Problém je ale v tom, že oba modely jsou ve většině obchodů beznadějně vyprodané. K mání jsou pouze dražší varianty, které obsahují rovnou i nějaké hry. Za ty si však prodejci naúčtují podle Zboží.cz minimálně 17 490 Kč.

V pořadí již pátá generace televizní konzole od Sony nabízí výrazně vyšší výkon, zvládá hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz. Například multimediální obsah je nicméně možné konzumovat dokonce až v rozlišení 8K.

Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Součástky uvnitř PlayStationu navíc podporují hardwarovou akceleraci ray tracingu, tedy jinými slovy – hry běží s daleko věrnějšími detaily, nabízejí reálnější podání stínů i odlesků. Ve výbavě nechybí ani moderní SSD jednotka. Díky tomu je chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Nejlevnější konzole

Bezproblémově se dají v obchodech sehnat také obě provedení herní konzole od Microsoftu. Series S vyjde případné zájemce na 5990 Kč, zatímco za Xbox Series X, která se chlubí titulem nejvýkonnější konzole na světě, zaplatí 13 490 Kč.

Levnější Xbox Series S vychází designově ze stejného konceptu jako jeho bratříček. Místo černé barvy ale výrobce vsadil na bílou, černý je pouze kruhový větrací otvor na boku. Ve srovnání s Xkem je novinka rovněž daleko kompaktnější – je užší a zároveň také nižší.

Malá novinka nabídne rychlou SSD jednotku s kapacitou 512 GB. Grafické jádro podporuje ray tracing, tedy věrnější grafiku. Konzole je schopna přirozeněji vykreslovat stíny, světla a odlesky.

Výkonu by Xbox Series S měl mít dostatek na hraní v rozlišení 1440p, a to až při 120 snímcích za sekundu. Stejně tak nabízí konzole dostatek systémových prostředků pro převod her z Full HD na rozlišení 4K (upscaling). Na plnohodnotné hraní ve 4K je však stavěna spíše konzole Series X.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Výkon hraje prim

Srdcem konzole Xbox Series X je osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip s 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu je také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2, který nabídne frekvenci až 1,825 GHz. Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 procent výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT.

K dispozici je také 16 GB paměti typu GDDR6, která je rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Případní zájemci mohou počítat také s velmi rychlým úložištěm. Konkrétně je Xbox Series X vybaven NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Výrobce se navíc zajímavě vypořádal i s případnou rozšiřitelností, konzole totiž bude využívat speciální proprietární 1TB SSD od Seagatu, které se bude připojovat pomocí speciálního konektoru pro zachování co nejvyšší přenosové rychlosti.

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Xbox bude také dražší, ale až po Vánocích

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám