Hlavní obsah

Inflace dopadne i na hráče. Sony zdraží PlayStation 5

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potraviny, drogerie, energie a teď už i herní radovánky. Vysoká inflace žene ceny nahoru, platí to přitom i pro televizní konzole. Společnost Sony se tak vůbec poprvé rozhodla navýšit kvůli „globální ekonomické situaci“ cenu konzolí, které jsou na trhu již od roku 2020. Zástupci podniku o tom informovali ve čtvrtek.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Článek

Podle oficiální zprávy se ceny navyšují pouze na vybraných trzích, při detailním prozkoumání nových cenových plánů je ale zřejmé, že PlayStation 5 podraží prakticky na celém světě – kromě Evropy také v Japonsku, Číně, Austrálii, Mexiku či Kanadě.

Na našem kontinentu by měly oba nabízené modely zdražit o 50 eur, tedy v přepočtu o více než 1200 Kč. Vzhledem k tomu, že Česko má stále ještě vlastní měnu, může být v konečném důsledku navýšení ještě vyšší.

Odškodnění pro miliony hráčů? Sony čelí v Británii miliardové žalobě

Hry a herní systémy

Vyšší ceny u překupníků

I když Sony uvedlo, že zvýšení cen nabývá platnosti okamžitě po oznámení, tuzemští prodejci ještě změny do svých nabídek nepromítli. Ve většině obchodů tak PlayStation 5 Digital Edition nabízí za oficiální sumu 11 790 Kč, pětková verze s mechanikou pak vyjde na 13 490 Kč.

Prakticky ve všech tuzemských obchodech je ale PlayStation 5 beznadějně vyprodaný. Pokud již nějaký obchod má konzoli od Sony skladem, zpravidla ji nabízí – podobně jako překupníci – klidně i o několik tisíc korun dráž.

Vhledem k tomu, že čekací doba je při současném objednání ve většině případů klidně i několik měsíců, lze očekávat, že před Vánoci podraží také modely, které nabízejí překupníci.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sony Playstation 5, Ovladače pro PS5

Reklama

Související články

Nová éra virtuální reality pro hráče

Po měsících čekání společnost Sony konečně v minulém týdnu potvrdila, jak bude vypadat nová helma pro virtuální realitu, která bude určena pro herní konzoli...

Výběr článků

Načítám