Hlavní obsah

Při hraní klikl na reklamu. Pak přišel o 800 tisíc

O více než 800 tisíc korun přišel 36letý muž z Olomoucka, když jej zlákala vidina zisku při investování do kryptoměny. Narazil na podvodníky. Od ještě větší ztráty jej zachránila banka, která mu odmítla poskytnout úvěr. Právo o případu informoval policejní mluvčí Libor Hejtman.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu (ilustrační foto)

Článek

Muže podle něj v polovině října zaujalo při hraní hry reklamní okénko investiční společnosti. „Zaregistroval se zde a zaslal i kopii občanského průkazu a platební karty. V polovině listopadu zaslal 250 dolarů jako aktivační poplatek,“ uvedl mluvčí.

Následně muže podle něj kontaktovala „finanční poradkyně“ a požádala jej o instalaci programu Anydesk, který slouží pro vzdálený přístup k zařízení. Muž si jej nainstaloval a na radu se zaregistroval i na kryptoměnové burze. Souhlasil i s dalším plánem, a to investicí 20 tisíc dolarů (440 tisíc korun).

„Nakonec pod legendou zakoupení kryptoměny Bitcoin investoval 824 tisíc korun. Záhy se ale od „poradce“ dozvěděl, že došlo k blokaci jeho účtu a na jeho uvolnění musí poslat dalších 15 tisíc dolarů. Muž tedy kontaktoval banku s žádostí o vyřízení již druhého úvěru, aby mohl zaslat požadovanou částku. Banka však žádost o úvěr zamítla s tím, že se zřejmě jedná o podvod. Až poté se muž rozhodl věc oznámit policistům,“ konstatoval Hejtman.

Údajný lékař bez hranic připravil ženu z Přerovska o 800 tisíc

Krimi

Obdobně podle něj dopadla žena (46) z Olomoucka, kterou podvodník připravil o téměř půl milionu korun. Telefonicky ji kontaktoval a sdělil jí, že si v minulosti založila bitcoinový účet, na kterém má zůstatek 318 tisíc korun.

„Pod záminkou vyplacení těchto peněz si žena na doporučení stáhla program pro vzdálený přístup Anydesk a přihlásila se do internetového bankovnictví. Podvodník pak ženě vyluxoval bankovní účet,“ dodal Hejtman.

Policisté v obou případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Podle Hejtmana by měli být lidé při obchodování na internetu ostražití. „V žádném případě si do počítače nebo telefonu neinstalujte programy přes zaslané odkazy od neznámých osob. Pokud nechcete přijít o peníze, neklikejte na zaslané odkazy,“ připojil radu na závěr policejní mluvčí.

Kyberzločinci už naplno rozjeli vánoční podvody

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám