Hlavní obsah

Microsoft dostal od akcionářů zelenou. Může koupit vydavatele Call of Duty

Santa Monica

Hity Call of Duty nebo Candy Crush opravdu změní majitele. Studio Activision Blizzard totiž bude pohlceno americkou společností Microsoft, která za něj zaplatí 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,6 bilionu Kč). Výrazně tak posílí pozici své herní divize Xbox. Dohodu v minulém týdnu schválili akcionáři amerického herního vydavatele.

Trailer ke hře Call of Duty: Black Ops Cold WarVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Vedení společnosti Activision Blizzard uvedlo, že pro uskutečnění transakce na mimořádné valné hromadě v minulém týdnu hlasovalo přes 98 procent akcionářů, tedy drtivá většina.

Samotná akvizice bude dokončena během příštího finančního roku Microsoftu, který skončí 30. června 2023. Půjde o největší koupi všech dob v celé historii videoher.

Miliardový obchod dokončen. Studio Bethesda již patří Microsoftu

Hry a herní systémy

Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl Microsoft proměnit v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony. Obchod ale musí ještě posvětit regulační orgány.

„Usilovně investujeme do prvotřídního obsahu, komunity a cloudu, abychom zahájili novou éru her, která staví hráče a tvůrce na první místo,“ prohlásil ke spojení obou gigantů šéf Microsoftu Satya Nadella.

Microsoft se tak nově stane majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Call of Duty: Modern Warfare

Hry budou v rámci předplatného

Lze očekávat, že tyto hry se objeví také v Xbox Game Passu, tedy že je lidé budou moci hrát zadarmo v rámci předplatného. Úplně stejně to totiž americký softwarový gigant udělal loni, když se mu podařilo koupit Bethesdu. Za tu tehdy zaplatil 7,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu více než 160,9 miliardy korun.

„Hráči na celém světě milují hry Activision Blizzard a věříme, že kreativní týmy mají před sebou svou nejlepší práci,“ prohlásil šéf gamingové divize Microsoftu Phil Spencer. Ten nyní bude šéfovat i všem týmům v Activision Blizzardu.

První plody miliardové akvizice. Microsoft nabízí 20 herních legend

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám