Hlavní obsah

Akcie Sony prudce klesly. Kvůli herním ambicím Microsoftu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Akcie japonské společnosti Sony ve čtvrtek na tokijské burze oslabily o téměř 13 procent. Reagovaly tak na zprávu, že americká firma Microsoft, se kterou Sony soupeří na trhu s videohrami, uzavřela dohodu o převzetí vydavatele videoher Activision Blizzard za 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,5 bilionu Kč).

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense pro konzoli Sony PlayStation 5

Článek

Microsoft je výrobcem herních konzolí Xbox. Díky hrám společnosti Activision Blizzard by platforma Xbox mohla získat výhodu vůči konkurenční platformě PlayStation firmy Sony.

Americký softwarový gigant by se stal majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Největší herní koupě všech dob. Microsoft dá 1,5 bilionu za vydavatele Call of Duty či Warcraft

Hry a herní systémy

Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl Microsoft proměnit v třetí největší herní firmu na světě, alespoň co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony. Obchod ale musí ještě posvětit regulační orgány.

„Usilovně investujeme do prvotřídního obsahu, komunity a cloudu, abychom zahájili novou éru her, která staví hráče a tvůrce na první místo,“ prohlásil ke spojení obou gigantů šéf Microsoftu Satya Nadella.

Transakce, kterou firmy Microsoft a Activision Blizzard oznámily v úterý, je největším převzetím ve videoherním průmyslu. Microsoft se již dříve dohodl na převzetí herní společnosti ZeniMax Media za 7,5 miliardy dolarů. ZeniMax Media vlastní vydavatele počítačových her Bethesda Softworks, který stojí za herními hity, jako jsou střílečka Doom a série The Elder Scrolls.

Poptávka po videohrách v době pandemie prudce vzrostla. Lidé, kteří byli kvůli uzávěrám nuceni zůstat doma, totiž více hráli počítačové hry, aby se zabavili.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám