Hlavní obsah

Hrozí mu 115 let vězení. Zakladatele kryptoburzy FTX budou soudit v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nassau

Zakladatel a bývalý ředitel kryptoměnové burzy FTX Samuel Bankman-Fried podle agentury Reuters změnil své dřívější rozhodnutí a bude souhlasit s vydáním do Spojených států, kde čelí obviněním z podvodu. Oficiálně by měl o tom informovat bahamský soud během pondělí. V USA mu hrozí trest až 115 let vězení. Agentuře Reuters to o víkendu řekl zdroj obeznámený se situací.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku je zakladatel a bývalý ředitel kryptoměnové burzy , jak je den po svém zatčení eskortován k soudu ve městě Nassau na Bahamách.

Článek

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) tento týden obvinila Bankmana-Frieda z podvodu na investorech. Ten podle komise spočíval mimo jiné v tajném odvádění prostředků klientů do jeho společnosti Alameda Research se sídlem v Hongkongu.

Bankman-Fried navíc čelí trestnímu stíhání kvůli obvinění z podvodu, praní špinavých peněz a porušení zákonů o financování volebních kampaní.

Žili si jako boháči. Lidé ze zkrachovalé burzy FTX nakoupili nemovitosti za miliardy

Internet a PC

Třicetiletý Bankman-Fried byl v pondělí zadržen na Bahamách, kde žije a kde má FTX sídlo. SEC tvrdí, že Bankman-Fried použil v Alameda Research finanční prostředky klientů FTX k nezveřejněným rizikovým investicím, okázalým nákupům nemovitostí a velkým politickým darům.

„Domníváme se, že Bankman-Fried postavil domeček z karet na základě lží a investorům tvrdil, že jde o jeden z nejbezpečnějších domů ve světě kryptoměn,“ řekl předseda SEC Gary Gensler.

Pád bitcoinu i dalších kryptoměn

Na pád FTX doplatil prakticky celý svět kryptoměn, příkladem budiž výrazný propad bitcoinu, který následovaly i další virtuální mince. Ještě před pádem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, následně se však hodnota propadla až pod 400 000 korun, což byl nejhorší výsledek od konce roku 2020.

V neděli večer činil kurz pouze 384 240 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota byla 1 047 950 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna na světě připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Udělal jsem spoustu chyb, sypal si popel na hlavu bývalý šéf kryptoburzy FTX

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám