Hlavní obsah

Žili si jako boháči. Lidé ze zkrachovalé burzy FTX nakoupili nemovitosti za miliardy

New York

Bývalý ředitel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried, jeho rodina a vysoce postavení zaměstnanci firmy koupili na Bahamách za poslední dva roky nejméně 19 nemovitostí v hodnotě téměř 121 milionů dolarů (2,9 miliardy Kč). Podle médií to ukazují oficiální záznamy o majetku.

Foto: archiv burzy FTX

Sam Bankman-Fried

Článek

Právníci FTX v úterý uvedli, že jedna ze součástí společnosti vynaložila na Bahamách 300 milionů dolarů za nákup domů a rekreačních nemovitostí pro své vedoucí zaměstnance. FTX byla podle právníků provozována jako Bankman-Friedovo „osobní léno“, uvedla agentura Reuters.

Firma podle dokumentů většinou kupovala luxusní domy na pláži, včetně sedmi bytových domů v drahé rekreační komunitě Albany. Ty stály téměř 72 milionů dolarů. Podle dokumentů se měly využívat jako „rezidence pro klíčové zaměstnance“ společnosti. Reuters ale nezjistil, kdo v nemovitostech doopravdy žil.

Budou vysvětlovat u soudu

Zkrachovalá kryptoměnová burza FTX disponuje celkovou částkou asi 1,24 miliardy dolarů v hotovosti. Stále však nejméně 3,1 miliardy dolarů dluží, uvedl server CNBC s odkazem na pondělní zjištění soudu. Nové vedení FTX má předstoupit před soud, aby popsalo události, které vedly k náhlému pádu firmy.

Největším věřitelům dluží FTX 73,5 miliardy. Účet ještě poroste

Internet a PC

Kolaps druhé největší kryptoměnové burzy na světě otřásl celým odvětvím kryptoměn. Už před krachem FTX byl trh uprostřed takzvané kryptoměnové zimy, kdy ceny bitcoinu a kryptoměny ether klesly, což přimělo řadu firem vyhlásit bankrot.

Akcie kryptoměnové burzy Coinbase v pondělí klesly o více než osm procent a propadly se nejníže od vstupu firmy na akciovou burzu z loňského dubna. V úterý však akcie přidávaly více než čtyři procenta.

Na trhu kryptoměn se mezitím zastavil výprodej. Bitcoin se ještě na začátku listopadu obchodoval za 521 420 Kč, po pádu FTX se ale cena propadla až 370 705 Kč. V úterý se hodnota vyšplhala až na 390 060 Kč.

FTX chyběl regulační dohled a firemní kontrola, uvedl její nový šéf

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám