Hlavní obsah

Opravovat si iPhony doma mohou už i Evropané. Ale připlatí si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple dlouhá léta čelila kritice za to, že její zařízení si lidé nemohou opravit snadno doma. To však v letošním roce americký podnik změnil, nyní dokonce rozšířil možnost opravit si iPhony a MacBooky svépomocí také do vybraných evropských států. Lidé si ale na našem kontinentu připlatí.

Foto: archív výrobce

Originální sada na opravu iPhonu

Článek

V USA si lidé mohou kromě náhradních dílů zakoupit i celé opravárenské sady. Aby Apple nenutil jedince pořizovat nákladné nářadí, které by jinak použili pouze k jedné opravě, nabízí jim také možnost pronájmu. Ten vyjde na 49 dolarů (1140 Kč), přičemž lidé budou za tento poplatek mít opravárenskou sadu k dispozici po dobu jednoho týdne.

Stejnou možnost nyní podnik nabídl v Belgii, Francii, Německu, Itálii, Polsku, Španělsku, Švédsku a Velké Británii. Za opravárenskou sadu si ale v evropských zemích naúčtuje více, například v sousedním Německu lidé zaplatí 59,95 eura (1460 Kč).

„Oznamujeme příchod služby Self Service Repair, která zpřístupní originální díly a nástroje Applu zákazníkům v Evropě, kteří si opravy zvládnou provést sami,“ uvedli zástupci amerického technologického gigantu.

Budou opravy levnější? EK navrhla zjednodušit převod dat z přístrojů

Internet a PC

Apple doporučuje specializované servisy

Zdůraznili nicméně, že lidem podnik i nadále doporučuje odborné opravy. „Pro drtivou většinu zákazníků, kteří nemají s opravami elektronických zařízení zkušenosti, je návštěva profesionálního poskytovatele služeb s certifikovanými techniky používajícími originální díly Apple nejbezpečnějším a nejspolehlivějším způsobem, jak nechat provést opravu,“ konstatovali.

„Za poslední tři roky Apple téměř zdvojnásobil počet opraváren s přístupem k originálním dílům, nástrojům a školením Apple včetně více než 4000 nezávislých poskytovatelů oprav. Globální síť více než 5000 autorizovaných poskytovatelů služeb Apple zaměstnává více než 100 000 aktivních techniků. Výsledkem je, že osm z deseti zákazníků společnosti Apple v Evropě může kontaktovat autorizovaného poskytovatele služeb do 30 minut,“ uzavřeli zástupci amerického podniku.

Nástroje a díly pro opravu svépomocí jsou nicméně k dispozici pouze pro vybraná zařízení. Konkrétně pro iPhony řady 12 a 13 a také pro nejnovější iPhone SE 3, který se začal prodávat letos v dubnu. Díly pro nejnovější iPhony 14 k dispozici nejsou.

Z počítačů nabízí Apple opravárenskou podporu pro MacBooky s čipem M1, konkrétně jde o modely MacBook Air a MacBook Pro, které se na pultech obchodů objevily koncem roku 2020. Využít je možné i díly pro novější MacBooky Pro z roku 2021.

Zrychlujeme staré PC a notebooky

Testy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Servis iPhonů

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPhony 12, iPhony 13, iPhone SE 2022

Reklama

Související články

Nové iPady dospěly, sází na vyšší výkon

Na pultech obchodů se již zcela zabydlely nové iPady od společnosti Apple. A na rozdíl od iPhonů 14 Pro a 14 Pro Max je mají obchodníci skutečně skladem, může...

Výběr článků

Načítám