Hlavní obsah

Nové iPady dospěly, sází na vyšší výkon

Na pultech obchodů se již zcela zabydlely nové iPady od společnosti Apple. A na rozdíl od iPhonů 14 Pro a 14 Pro Max je mají obchodníci skutečně skladem, může tak jít o zajímavý vánoční dárek. Podívali jsme se, co případní zájemci mohou od obou novinek čekat.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Pro (2022)

Článek

Na první pohled se může zdát, že nový iPad Pro vypadá úplně stejně jako předchůdce, který se začal prodávat teprve loni na podzim. Je to nicméně dáno tím, že hlavní vylepšení se udála uvnitř zařízení. V útrobách tak místo staršího čipu Apple M1 nalezneme výkonnější řešení M2.

Čip Apple M2 má v mezigeneračním srovnání až o 15 procent rychlejší 8jádrové CPU a až o 35 procent rychlejší 10jádrové GPU. O 40 procent rychlejší Neural Engine na zrychlování úloh strojového učení a o 50 procent větší propustnost paměti.

Právě díky tomuto čipu je možné na tabletu vytvářet fotorealistické 3D návrhy, sestavovat propracované AR modely a hrát hry s grafikou na úrovni konzolí a s vyššími snímkovými frekvencemi. Baterie při tom všem vydrží celý den.

Apple s novými modely sjednotil design napříč celou nabídkou svých tabletů.

Výkon je dostatečný na to, aby zařízení mohlo se speciálním krytem fungovat i jako notebook. Stejně tak je možné nový iPad Pro kabelem připojit přímo k monitoru a používat jej s klávesnicí a myší jako stolní PC.

Základní 128GB varianta iPadu Pro s 11palcovým displejem vyjde na 25 990 Kč, za přítomnost 5G modulu si výrobce naúčtuje dalších pět tisíc korun. S rostoucí kapacitou úložiště strmě stoupá i cena, nejvybavenější varianta tak stojí již 63 490 Kč.

Verze s 12,9palcovou obrazovkou vyjde pochopitelně ještě dráž. Ceny startují na 35 490 Kč, vyšplhat se ale mohou až na 72 990 Kč. V praxi tak ve srovnání s loňským modelem zdražily nové iPady v průměru o pět tisíc korun.

Klidně i za 75 990 Kč. Rozdíly v cenách MacBooku Air jsou propastné

Hardware
Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti nových iPadů Pro.

Líbivý vzhled

Nové generace se dočkal také základní iPad, který konečně po letech přešel na designový jazyk svých bratříčků – iPadu Air či Pro. Na rozdíl od starší devítky má tak iPad (2022) tenké rámečky okolo obrazovky a zbavil se dnes již zastaralého domovského tlačítka pod displejem.

Pro některé uživatele to ale může představovat problém, protože právě toto tlačítko patřilo dříve k ikonickým prvkům iPadů a iPhonů. A to už od dob, kdy Applu šéfoval Steve Jobs. O čtečku otisků prstů lidé nicméně nepřijdou, přesunula se do pohotovostního tlačítka.

Líbivý vzhled nového iPadu s 10,9palcovým displejem ještě podtrhuje celá plejáda nabízených barev – koupit si iPad 10. generace můžete v modré, růžové, stříbrné a žluté barvě. Všechny je dostanete v 10,9palcovém těle s Retina displejem. Vybírat bude možné mezi WiFi a 5G konektivitou, a to v kapacitách od 64 nebo 256 GB.

Foto: archív výrobce

Apple iPad (2022)

Není žádný hlemýžď

O nabíjení se stará stejně jako v případě iPadu Pro rozhraní USB-C. Dočkáváme se i další výbavy typické pro vyšší řady, například nové Magic Keyboard Folio pouzdro s Trackpadem, díky kterému může tablet fungovat zároveň jako notebook.

Srdcem tohoto tabletu je procesor Apple A14 Bionic, který poháněl například také iPhony 12. Novější čipy jsou na tom výkonnostně pochopitelně lépe, ale ani A14 není žádný hlemýžď, i na dnešní poměry má stále výkonu dost.

Ceny základního iPadu startují na 14 490 Kč. Předchůdce z roku 2022 se v obchodech nabízel po své premiéře za lidovější cenovku, konkrétně za 9990 Kč v případě nejmenší 32GB kapacity.

Kdo neobjednal, má smůlu. Nejlepší iPhony 14 už Vánoce nestihnou

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám