Hlavní obsah

Když každý potřebuje něco jiného. O výbavě laptopů rozhoduje styl práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno jsou pryč doby, kdy jste vybírali notebook pouze podle procesoru a kapacity operační paměti. Moderní stroje se podle způsobu využití liší v daleko více ohledech. Jak moc rozmanitý trh je, bylo k vidění na letošním Dell Technologies Foru.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Je potřeba, aby měl alespoň čtyřjádrový procesor, ideálně 8 GB operační paměti a svižný SSD disk. Výhodou je dedikovaná grafická karta, pokud budete hrát hry. Tak nějak vypadaly ještě před pár lety pokyny pro jedince, kteří vybírali nový notebook.

V současnosti jsou ale na trhu stovky různých laptopů, omezovat se na pár parametrů při výběru tedy nedává příliš smysl. Navíc u stroje s na první pohled totožnou výbavou mohou být rozdíly v pořizovací ceně i v řádu desítek tisíc korun.

Není to tím, že by nás výrobci chtěli obrat o poslední korunu, co máme v peněžence. Různá zaměření si žádají jinou výbavu. Pokud žádáte nejlepší poměr cena/výkon, zpravidla sáhnete po té nejdostupnější konfiguraci ve vašich preferencích. Studenti a lidé, kteří hojně cestují, se ale budou poohlížet po laptopech s bytelnější konstrukcí, aby notebook vydržel i časté přenášení. Grafici a designéři se zase budou soustředit na kvalitu displeje a co nejvěrnější podání barev.

Jak moderní technologie mění podobu videoher

Testy

Právě rozmanitost světa přenosných počítačů byla k vidění před pár týdny na Dell Technologies Foru v Praze. Tato akce primárně slouží k potkávání IT odborníků, koná se zde řada zajímavých přednášek, letos se americký výrobce snažil zaujmout i svou produktovou nabídkou počítačů, kterou rozdělil do kategorií právě podle způsobu použití.

Na akci byly sice k vidění i stroje, které nejsou primárně určeny pro práci na cestách. Zajímavá byla například all-in-one sestava Dell OptiPlex 7400, která nabízí díky výškově nastavitelnému stojanu příjemnou ergonomii a zároveň má i solidní výkon. My se přesto v řádcích níže zaměříme výhradně na přenosné stroje.

Builder

Notebooky se napříč jednotlivými kategoriemi nabízejí v celé řadě hardwarových konfiguracích. Při výběru konkrétního stroje tak přesné parametry hrají až druhé housle. Jako první by si měl uživatel vybrat kategorii stroje podle plánovaného využití, a až následně volit podle vlastních preferencí a finančních možností nejvhodnější konfiguraci.

Termínem Builder Dell označuje pracovníky, kteří často vyrážejí na služební cesty a potřebují tak lehce přenosná zařízení. Posloužit může hybridní stroj Latitude 9330 (od 59 000 Kč), který kombinuje to nejlepší ze světa počítačových tabletů a klasických notebooků.

Tento stroj se vyznačuje bytelnou konstrukcí, která by si měla nechat líbit i méně šetrné zacházení. Má dostatek konektorů, abyste k němu na cestách připojili druhý monitor během prezentací nebo i projektor.

Foto: Novinky

Latitude 9330

Connector

Projektoví manažeři, vedoucí týmů či ředitelé. Tito jedinci mají zpravidla vyšší nároky na své stroje, minimálně co se designu a nabízených možností týče. Do této kategorie řadí například laptop Latitude 7430 (od 38 000 Kč). Ten se kromě vysokého výkonu, a tedy i svižného pracovního tempa, chlubí například technologiemi pro lepší ochranu soukromí a celkové zabezpečení. S funkcí detekce přihlížejících a Look Away, které upravují texturu obrazovky, jsou všechna citlivá data na obrazovce dobře chráněna.

Vystavovatel na akci ukázal, jak se tento 14palcový notebook dovede v kanceláři proměnit ve výkonnou pracovní stanici. Doplnil jej prohnutým monitorem Dell 34 C3422WE, jenž představuje komplexní videokonferenční řešení s certifikací pro Microsoft Teams s vestavěnou 5MPx kamerou, reproduktory a připojením přes rozbočovač USB-C.

Foto: Novinky

Latitude 7430

Specialist

Především na kreativce cílí kategorie Specialist. A je jedno, zda se bavíme o CAD/3D návrhářích, fotografech, či architektech. Tito jedinci zpravidla velmi vytěžují výkon svých strojů. Však také nejrůznější grafické úpravy, editace videí, náročné retušování či tvorba efektů si žádá své. Nebavíme se přitom pouze o svižné grafické kartě a výkonném procesoru, ale také o velkém monitoru.

Krásně to dokládá pracovní stanice Precision 7670 (od 115 000 Kč), která je vybavena 16palcovou pracovní plochou s poměrem stran 16:10, 4K rozlišením a OLED displejem s užším rámečkem. Chlubí se navíc technologií ComfortViewPlus, díky které uživatele nebolí oči ani po dlouhých hodinách práce.

Tyto pracovní stanice nabízejí až 16jádrové procesory Intel Core 9. generace v kombinaci s profesionální grafickou kartou Nvidia RTX. Jde zkrátka o to nejvýkonnější, co je možné aktuálně zakoupit. Například výdrž baterie je s ohledem na jiná kritéria až druhořadá, byť tento model stále vydrží bez nabíječky podle způsobu využití klidně i šest hodin.

Dell celý stroj opatřil 27palcovým monitorem Dell UltraSharp 4K U2723QE, který se vyznačuje věrným zobrazením barev a nadprůměrným kontrastem díky panelu IPS Black. Navíc díky portům RJ45 a USB-C funguje vlastně i jako dokovací stanice.

Foto: Novinky

Precision 7670

Rozdíly ve spotřebě PC jsou propastné

Testy

Reklama

Související témata:

Související články

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Školní rok je již v plném proudu. Po zkušenostech s uzavírkami v souvislosti s koronavirem se přitom učitelé a profesoři připravují i na práci studentů...

Výběr článků

Načítám