Hlavní obsah

Česko není jediné, start-upy netáhnou ani v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Hodnota transakcí fondů rizikového kapitálu ve Spojených státech loni klesla na nejnižší úroveň od roku 2019. Investoři zaměření na rizikový kapitál v USA vložili v rámci zhruba 15 000 transakcí 170,6 miliardy USD (3,8 bilionu Kč). To je o 30 procent méně než v roce 2022. S odvoláním na odhad výzkumné společnosti PitchBook to uvedla agentura Bloomberg. V tuzemsku je situace ještě dramatičtější, investice do českých start-upů klesly vloni o tři čtvrtiny.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za posledních 12 měsíců investoři vložili peníze do začínajících firem, tzv. start-upů, které působí v oblasti umělé inteligence (AI). Zbytku odvětví se ale příliš nedařilo. Investice rizikového kapitálu loni klesly i globálně. Po celém světě investoři vložili do start-upů 345,7 miliardy USD, což je o 37 procent méně než předloni. Je to také nejméně od roku 2017.

Rizikový kapitál, v angličtině označovaný venture, je vlivnou součástí globálního podnikatelského ekosystému. Zájem těchto investorů pomohl řadě transformativních společností, včetně firem Amazon, Google a OpenAI.

Od prudkého růstu v době pandemie v roce 2021 však výdaje investorů do rizikových podniků prudce klesly. „Všechno se snaží najít rovnováhu,“ řekl analytik společnosti PitchBook Kyle Stanford. Peníze rizikového kapitálu se obvykle investují do společností, které mají výraznou šanci stát se velkými. V USA je ale v současné době zhruba 54 000 firem podporovaných rizikovým kapitálem, což je podle Stanforda příliš mnoho.

Zájem o české start-upy vadne. Investice klesly o tři čtvrtiny

Internet a PC

Světlý bod v Latinské Americe

Snížil se také objem finančních prostředků, které investoři rizikového kapitálu získali od externích zdrojů. V USA získaly fondy rizikového kapitálu 66,9 miliardy USD, což je téměř o dvě třetiny méně než v roce 2022. Globálně tato částka klesla téměř o polovinu na 160,9 miliardy USD.

Světlým bodem byly firmy rizikového kapitálu v Latinské Americe. Hodnota transakcí tam sice klesla více než o polovinu na čtyři miliardy USD, objem získaných prostředků se ale více než o 40 procent zvýšil a dosáhl dvou miliard USD. Významným nováčkem v regionu se stal Bicycle Capital, což je fond, který založili bývalí manažeři firmy SoftBank Group.

Investice do mladých technologických firem klesly vloni také v Česku, a to o 75,5 procenta na 11,4 miliardy korun. Obvyklá investice do start-upu se pohybovala okolo 24 milionů korun, což je o šest milionů méně než v roce 2022.

Méně bylo také investičních kol v hodnotách stovek milionů korun. Důvodem jsou úsporná opatření na straně zahraničních investorů, ale i vysoká inflace v Česku a růst úrokových sazeb. Vyplývá to z dat projektu Startupové Česko platformy CzechCrunch.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Ministerstvo průmyslu rozdělí 1,3 miliardy Kč na podporu start-upů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám