Hlavní obsah

Start-upy mají vstup zakázaný. Británie omezila seznam hostů na summitu o AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet hostů nadcházejícího globálního summitu o umělé inteligenci (AI), který se bude konat na začátku listopadu v Británii, bude omezen na 100 politiků, podnikatelů a akademiků. Na sociální síti X o tom informoval spoluorganizátor akce Matt Clifford.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Umělá inteligence neboli AI

Článek

Na akci nebude podle Clifforda pozvána řada významných start-pů z oblasti AI. Událost podle agentury Reuters ověří reálnost ambice britského premiéra Rishiho Sunaka, který si přeje, aby se Británie stala lídrem v regulaci tohoto rychle se rozvíjejícího odvětví.

Summit se bude konat 1. a 2. listopadu v Bletchley Parku v hrabství Buckinghamshire, asi 80 kilometrů severozápadně od Londýna, kde britští specialisté za druhé světové války rozluštili kód Enigma nacistického Německa.

Umělá inteligence má budoucnost i ve zdravotnictví. Půjde o bilionový byznys

Software

Seznam hostů zatím nebyl zveřejněn, očekává se nicméně, že dorazí americká viceprezidentka Kamala Harrisová či lidé z vedení velkých technologických společností, jako je Alphabet. Omezený počet účastníků patrně uzavře dveře zástupcům start-upů, jako je britský Faculty či Graphcore.

„Naplánování takového summitu se pojí s mnoha kompromisy. Rozhodli jsme se uspořádat velmi malý a koncentrovaný summit, jehož cílem je dosáhnout podstatných výsledků a kde bude každý účastník aktérem,“ napsal mimo jiné Clifford na platformě X.

„Bude zde asi 100 účastníků, zhruba rozdělených mezi ministry vlád z celého světa, šéfy společností, které vytvářejí špičkovou umělou inteligenci, akademiky a zástupce mezinárodní občanské společnosti,“ dodal. Clifford, spoluzakladatel společnosti Entrepreneur First, která investuje do technologického odvětví, uvedl, že se očekává účast pouze společností vytvářejících nejvýkonnější modely AI.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 440 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft. Zda budou mít zástupci OpenAI na summit v Británii přístup, není zatím jasné.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Vidí, slyší a mluví. ChatGPT láká na nové funkce

Software

Reklama

Související články

Umělá inteligence vdechne mobilům nový život

Lepší výkon, hezčí displeje či kvalitnější fotoaparáty. Nejlepší chytré telefony přináší každý rok nějaké vylepšení. Opravdových inovací, které by zahýbaly...

Výběr článků

Načítám