Hlavní obsah

ChatGPT nahradí pokročilejší model umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Tvůrce chatovacího systému ChatGPT uvede pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem. Start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft a který je tvůrcem systému, to uvedl na svém webu.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

Firma v příspěvku na blogu napsala, že funkce zadávání textu z této technologie budou nejprve dostupné prostřednictvím ChatGPT a jako nástroj pro vývojáře softwaru s čekací listinou.

Už starší generace ChatGPT označovaná jako 3.5 dokázala na základě jednoduchých dotazů generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii. Na základě obrovského množství dat se podobně jako člověk učí, jak odpovídat na podněty uživatelů. Společnost OpenAI koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti. Systém si rychle získal popularitu.

Prohlížeč Edge a vyhledávač Bing budou využívat umělou inteligenci

Software

„GPT-4 dokáže řešit obtížné problémy s větší přesností, je spolehlivější, kreativnější a dokáže zpracovat mnohem jemnější instrukce,“ píše OpenAI.

Při běžné konverzaci se může jevit podobně jako starší model, rozdíl je patrný až při řešení náročnějších úkolů. „U GPT-4 je o 82 procent nižší pravděpodobnost, že odpoví na žádosti o nepovolený obsah, a o 40 procent vyšší pravděpodobnost, že při našich interních hodnoceních poskytne věcné odpovědi, než u GPT-3.5,“ dodává firma.

Spolupracující umělou inteligenci vytvářejí i jiné firmy. Google například tento týden představil „kouzelnou hůlku“ pro svůj software, která dokáže navrhnout prakticky jakýkoli dokument.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám