Hlavní obsah

Češi už neutrácejí za kryptoměny tolik. Objem obchodů je ale stále vyšší než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi už neutrácejí za kryptoměny tolik, jako v předchozích měsících. V srpnu měl objem obchodů s kryptoměnami v naší domovině hodnotu 230 milionů korun, o měsíc dříve to přitom bylo o 20 milionů korun více. Vyplývá to z informací největšího tuzemského kryptoměnového obchodníka Bit.plus.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

I když jde v meziměsíčním porovnání o pokles, minulý rok v létě byl objem tuzemských obchodů ještě nižší. Zatímco letos v srpnu dosáhl objem obchodů 230 milionů, vloni v srpnu to bylo pouze 200 milionů.

Od začátku letošního roku se v Česku zobchodovaly kryptoměny za 2,6 miliardy, což odpovídá i hodnotě obchodů za prvních osm měsíců roku 2022.

Bitcoin zažil nejslabší měsíc za posledních pět let

Internet a PC

Kryptoměny netáhnou ani v zahraničí

Bitcoin postihl v minulém měsíci výrazný propad kurzu – podobně jako další kryptoměny. To se pochopitelně podepsalo i na celkovém objemu obchodování nejen v Česku, ale také v zahraničí. Srpen tak byl co do počtu obchodů v globálním měřítku nejslabším měsícem za posledních pět let.

Dokládá to analýza trhu od společnosti CryptoQuant, kterou citoval server CNBC. Ta ukazuje, že celkový objem bitcoinů držených na všech burzách klesl tento měsíc na nejnižší hodnotu od roku 2018 a nic nenasvědčuje tomu, že by trh měl být schopen se v dohledné době vzpamatovat.

K 26. srpnu se na všech burzách zobchodovalo podle CryptoQuantu 129 307 bitcoinů. Dva týdny předtím, tedy od začátku do půlky srpna, to bylo 112 317 bitcoinů, což představuje nejnižší hodnotu od listopadu 2018.

Letošní maximum, alespoň co se uskutečněných obchodů týče, bylo v případě této kryptoměny zaznamenáno v březnu - tehdy bylo zobchodováno 3,5 milionu bitcoinů. Objem obchodů se tedy během léta snížil až o 94 procent.

Anketa

Vlastníte nějaké kryptoměny?
Ano, investuji do kryptoměn pravidelně.
34,9 %
Pár tokenů jsem nakoupil a čekám, co se bude dít.
9,5 %
Vlastnil(a) jsem, ale už jsem vše prodal(a).
4,8 %
Ne a nikdy jsem nevlastnil(a).
50,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Pokles kurzu

Letošní rok odstartoval bitcoin na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč. V srpnu kurz klesl z 665 110 Kč na 570 500 Kč, aktuálně se nejznámější kryptoměna na světě obchoduje podle serveru CoinMarketCap za 581 220 Kč.

„I přes srpnový výrazný propad je cena bitcoinu stále o 55 procent vyšší než na začátku letošního roku. Trh po ospalých prázdninách čeká na výraznější impulz,“ prohlásil ředitel a zakladatel Bit.plus Martin Stránský.

Srpnový propad byl podle analytiků způsoben zprávou, že společnost SpaceX prodala veškeré své zásoby bitcoinu. Její šéf Elon Musk je vnímán řadou kryptoinvestorů jako významná osobnost, a proto tato zpráva otřásla celým trhem digitálních měn.

Co je bitcoin

Nejznámější kryptoměna v otevřené, zcela decentralizované internetové platební síti. Získává se tzv. počítačovou těžbou. Lze jí platit jen jednou, použít lze i zlomek bitcoinu. Celkové množství je omezené zdrojovým kódem sítě. Většina bitcoinů bude zřejmě vytěžena do konce dekády, ale jinak těžba může trvat ještě století. Na světě jsou tisíce podobných digitálních měn.

Bitcoin se z pádu nevzpamatoval, nízko se drží také ethereum

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám