Hlavní obsah

Bitcoin se z pádu nevzpamatoval, nízko se drží také ethereum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 73 tisíc korun ze své hodnoty si během uplynulého víkendu odepsal bitcoin. Ani v novém týdnu se přitom ze svého propadu nevzpamatoval. Podobně jsou na tom i další kryptoměny, například ethereum. Vyplývá to z informací specializovaného serveru CoinMarketCap.

Článek

V předminulém týdnu se bitcoin obchodoval za jednu z nejvyšších hodnot v letošním roce, konkrétně jedna virtuální mince stála 665 110 Kč, vyplývá z dat serveru CoinMarketCap.

Když se pak v minulém týdnu kurz propadl na 643 290 Kč, příliš velké starosti to fanouškům nedělalo, protože šlo stále o relativně vysokou hodnotu. Během uplynulého víkendu však přišel dramatický sešup až na 570 500 Kč. Během pouhých dvou dnů tak hodnota klesla o bezmála 73 000 Kč.

A vzpamatovat se z tohoto propadu bitcoinu příliš nedaří ani v tomto týdnu. V úterý ráno se jedna virtuální mince prodávala za 573 740 Kč.

Bitcoin se vyšplhal na nejvyšší kurz za posledních 12 měsíců

Internet a PC

Letošní rok odstartoval bitcoin na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč.

Podobný propad zaznamenaly také další kryptoměny. Například ethereum se podle serveru CoinMarketCap před dvěma týdny obchodovalo za 41 250 Kč, během uplynulého víkendu kurz klesl až na 35 530 Kč. Aktuálně se druhá nejznámější kryptoměna na světě obchoduje za 36 600 Kč.

Na začátku letošního roku kurz etherea činil 27 010 Kč. Na vrcholu byla druhá nejznámější kryptoměna předloni v listopadu, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Obavy investorů

Důvodů, proč kurzy jednotlivých kryptoměn tak výrazně klesly, může být hned několik. Například obavy investorů ze současného vývoje trhu, kvůli čemuž nechtějí mít uložené prostředky v rizikových aktivech, což kryptoměny jednoznačně jsou.

Jejich obavy souvisejí s propadem globálních trhů. Hlavní akciové indexy na Wall Streetu uzavřely minulý týden ve čtvrtek s poklesem a v asijských akciích se projevuje ztrátový trend již třetí týden v řadě.

Pokles a vlnu výprodejů lze přičíst obavám ohledně čínské ekonomiky a také očekáváním, že úrokové sazby v USA zůstanou výše delší dobu, než se předpokládalo.

Deník The Wall Street Journal navíc upozornil, že firma SpaceX vlastněná miliardářem Elonem Muskem prodala své zásoby bitcoinu, což mohlo také negativně kurzy jednotlivých kryptoměn ovlivnit.

Fanoušci kryptoměn totiž kroky Muska dlouhodobě sledují a v minulosti některé jeho zprávy na Twitteru, který se nedávno přejmenoval na síť X, vedly k dramatickému růstu i propadu konkrétních virtuálních mincí.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Nová konkurence pro bitcoin. Šéf OpenAI startuje Worldcoin

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám