Hlavní obsah

Bitcoin zažil nejslabší měsíc za posledních pět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin postihl v minulém měsíci výrazný propad kurzu – podobně jako další kryptoměny. To se pochopitelně podepsalo i na celkovém objemu obchodování, srpen byl tak co do počtu obchodů nejslabším měsícem za posledních pět let. Upozornil na to server CNBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Server CNBC se odvolává ve svém článku na analýzu situace na jednotlivých burzách od společnosti CryptoQuant. Ta ukazuje, že celkový objem bitcoinů držených na všech burzách klesl tento měsíc na nejnižší hodnotu od roku 2018 a nic nenasvědčuje tomu, že by trh měl být schopen se v dohledné době vzpamatovat.

K 26. srpnu se na všech burzách zobchodovalo podle CryptoQuantu 129 307 bitcoinů. Dva týdny předtím, tedy od začátku do půlky srpna, to bylo 112 317 bitcoinů, což představuje nejnižší hodnotu od listopadu 2018.

Letošní maximum, alespoň co se uskutečněných obchodů týče, bylo v případě této kryptoměny zaznamenáno v březnu - tehdy bylo zobchodováno 3,5 milionu bitcoinů. Objem obchodů se tedy během léta snížil až o 94 procent.

Nová konkurence pro bitcoin. Šéf OpenAI startuje Worldcoin

Internet a PC

Nezvykle poklidné léto

Pro obchodníky s bitcoiny bylo léto neobvykle poklidné, a to i navzdory tomu, že toto období bývá obecně na kryptoměnovém trhu poklidnější. Hlavním faktorem však byl podle serveru CNBC zásah amerických regulátorů do kryptoměnového trhu, především proti největším burzám v USA, spolu s koncem bankovní krize v květnu, což vedlo k výraznému poklesu zájmu obchodníků i o kryptoměny.

Investoři údajně nyní čekají na nějaké zajímavé pobídky, které by je přiměly vrátit se. „Celkově trh zůstává chladný, čeká se na nový katalyzátor. Celková likvidita trhů zůstává nedostatečná,“ konstatoval analytik firmy Bernstein Gautam Chhugani.

„Současný trh bych neoznačil za medvědí, ale lidé zatím zůstávají bez zájmu obchodovat, trh čeká na katalyzátory,“ doplnil. Za medvědí trh se označuje situace, kdy trh dlouhodobě klesá a převažuje na něm obecně negativní nálada.

Letošní rok odstartoval bitcoin na 380 890 Kč. Zatím absolutní rekord si připsal v listopadu 2021, kdy se nabízel za 1 427 350 Kč. V srpnu kurz klesl z 665 110 Kč na 570 500 Kč, aktuálně se nejznámější kryptoměna na světě obchoduje podle serveru CoinMarketCap za 578 420 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Island láká díky své levné elektřině těžaře bitcoinů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám