Hlavní obsah

Proruští hackeři a dezinformátoři jsou výrazně aktivnější, varuje majitel Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menlo Park

Společnost Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, varovala před dezinformačními kampaněmi a akcemi proruských hackerů. S invazí na Ukrajinu tyto operace nabraly na intenzitě, stojí v nově zveřejněné čtvrtletní bezpečnostní zprávě společnosti.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo sociální sítě Facebook a společnosti Meta

Článek

„Aktéři s vládními vazbami z Ruska a Běloruska se na internetu pouštěli do kybernetické špionáže a utajených vlivových operací. Zdá se, že tyto operace krátce před ruskou invazí nabraly na intenzitě,“ uvádí ve svém hodnocení manažeři Meta. Mimo jiné zmiňují snahy dříve zablokovaných dezinformačních sítí vrátit se do akce.

Popsali i konkrétní akce, které se povedlo zachytit. „Například jsme odhalili a narušili aktivitu typu CIB (zkratka termínu pro sítě využívající falešné účty nebo stránky, pozn. red.) napojenou na běloruskou KGB, která 24. února, v den, kdy Rusko zahájilo válku, najednou začala přidávat obsah v polštině a angličtině o tom, že se ukrajinské jednotky bez boje vzdávají a že ukrajinští lídři prchají ze země. Do té doby se tento konkrétní nekalý aktér zaměřoval především na obviňování Polska ze špatného zacházení s migranty z Blízkého východu,“ popisuje nová zpráva.

„Dělali nepořádek a vyhodili jídlo.“ Dezinformátoři šíří nenávist k Ukrajincům

Domácí

Jak upozornily servery NPR a Poynter, podobné dezinformace nešíří pouze jejich tvůrci, ale velmi často i samotní uživatelé. Jednoduše věří tomu, co si na internetu přečtou. Není výjimkou, že některé zprávy mají desítky či stovky tisíc sdílení. Nevědomky tak pomáhají tvůrcům dezinformací, aby si vydělali pořádný balík peněz.

Ve čtvrtletním hlášení popisuje Meta mimo jiné také aktivity politicky a finančně motivovaných hráčů nebo síť, která údajně nahlašovala ukrajinské i ruské uživatele ve snaze je umlčet. „Síť spolupracovala na falešném nahlašování různých přestupků včetně nenávistných projevů u lidí na Ukrajině, ale i v Rusku, s cílem nechat je a jejich příspěvky odstranit z Facebooku,“ uvádí Meta.

Od Káhiry ke Kyjevu – sociální sítě jsou hybatelem řady konfliktů

Internet a PC

Hackeři na straně Ruska i proti němu

Na ukrajinské cíle se podle společnosti zaměřila také v odborných kruzích dobře známá hackerská skupina zvaná Ghostwriter, která se „typicky skrze e-mailové útoky“ snaží pronikat do cizích účtů na sociálních sítích. V lednu na ni upozorňoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). V posledních týdnech se podle společnosti Meta pokusila napadnout facebookové účty desítek ukrajinských vojáků.

„V hrstce případů nahráli videa vyzývající armádu, aby se vzdala, jako by to byly příspěvky přicházející od právoplatných majitelů účtů. Sdílení těchto videí jsme zablokovali,“ popisuje provozovatel Facebooku.

Zároveň důrazně vybídl lidi na Ukrajině a v Rusku, aby posílili zabezpečení svých účtů, jak e-mailových, tak na sociálních sítích.

Hackeři škodí na Ukrajině. Celé skupiny se přidávají na stranu Ruska

Bezpečnost

Na stranu Ruska se přidalo také hackerské uskupení Conti. „Oficiálně vyjadřujeme svou podporu ruské vládě. Pokud se někdo rozhodne zorganizovat kybernetický útok nebo jakékoli válečné aktivity proti Rusku, použijeme všechny naše zdroje, abychom zaútočili na kritické infrastruktury této země,“ prohlásili hackeři již na konci února. Jednou z dalších hackerských skupin, která bojuje na straně Ruska, je běloruský tým UNC1151.

Naopak proti Rusku stojí hackerské hnutí Anonymous, ke kterému se hlásí řada dalších hackerských uskupení. Tito kybernetičtí válečníci podnikli již více než 2500 úspěšných útoků na ruské a běloruské cíle.

Kybernetická válka: Anonymous napadli 2500 ruských a běloruských cílů

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám