Hlavní obsah

Hackeři si došlápli na firmu ruského oligarchy. Uniklo 62 000 e-mailů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hnutí Anonymous má na kontě další „zářez“ v kybernetické válce proti Rusku. Podařilo se jim proniknout do počítačových systémů společnosti Marathon Group, která je vlastněná ruským oligarchou Alexandrem Vinokurovem. Hackeři o tom informovali na Twitteru.

Foto: Koláž Novinky.cz s využitím Wikipedia

Alexander Vinokurov, jeden z hlavních vlastníků soukromé investiční společnosti Marathon Group.

Článek

Společnost Marathon Group je soukromou investiční společností. Zástupci podniku sice oficiálně útok hackerů nepotvrdili, hnutí Anonymous nicméně již během noci ze čtvrtka na pátek zveřejnilo všechna odcizená data na webu.

„Hacknuli jsme společnost Marathon Group a zveřejnili 62 000 e-mailů této ruské investiční společnosti, která je vlastněná oligarchou Alexandrem Vinokurovem,“ uvedlo hnutí Anonymous na Twitteru. Hackeři zároveň připomněli, že Vinokurov je zetěm ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova.

Vinokurov byl připsán letos v březnu na seznam sankcí Evropské unie (EU). Údajně kvůli tomu, že „poskytl vládě Ruské federace významný zdroj příjmů během rusko-ukrajinské války“.

Tisíce kybernetických útoků

Hackeři z hnutí Anonymous podnikli od začátku války již tisíce útoků proti cílům v Rusku. Zkraje týdne se například pochlubili, že napadli počítačové systémy rozhlasové a televizní společnosti VGTRK. „Během útoku bylo odcizeno 870 GB dat přímo z počítačových systémů VGTRK, všechny je brzy zveřejníme,“ uvedli hackeři.

Na konci minulého týdne byla zveřejněna data z Centrální banky Ruské federace, konkrétně více než 35 000 dokumentů. Ukradená databáze obsahuje tajné dohody, interní komunikaci, korespondenci s externími spolupracovníky, ale například také informace o převodech peněz, uvedli hackeři ze skupiny Black Rabbit.

Tajné dohody i převody peněz. Hackeři zveřejnili ukradená data z ruské centrální banky

Bezpečnost

Už v polovině března se hnutí Anonymous pochlubilo útokem na počítačové systémy ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor. Utajované soubory zveřejnili hackeři na internetu, odkud si je může stáhnout kdokoliv.

Konkrétně jde o balík o velikosti 820 GB, který obsahuje přesně 363 994 souborů ve 43 593 adresářích. Podle razítek na některých dokumentech jde přitom o velmi „čerstvý“ úlovek. Některé soubory totiž pocházejí z 5. března letošního roku.

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám