Hlavní obsah

Ukrajina chce vypustit do boje izraelský Pegasus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina usiluje o to, aby jí Izrael dodal technologie pro kybernetickou ofenzivu proti Rusku včetně spywaru Pega­sus. Podle listu Ha’arec o pořízení nechvalně známého špionážního programu usiluje především Mychajlo Fedorov, místopředseda ukrajinské vlády a ministr pro digitalizaci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pegasus dokáže ovládnout mobilní telefon, aniž by to jeho majitel tušil. Má schopnost infikovat miliardy mobilů, které používají operační systémy Android nebo iOS. Využívá převážně tzv. zero-day slabiny, tedy nedostatky, které jsou v operačním systému, ale výrobce na ně ještě nepřišel a neopravil je.

Zatím nedostali ani Iron Dome

Pegasus jde nainstalovat i bezdrátově, stačí být jen blízko telefonu. Program navíc může monitorovat, jaká písmena člověk na telefonu píše, takže se dostane i k heslům nebo jinak zašifrované komunikaci.

Nizozemsko a Belgie vyhošťují ruské diplomaty. Považují je za špiony

Válka na Ukrajině

Podle Ha’arecu na izraelský kybernetický export dohlíží ministerstvo obrany. Na dotaz, zda mohou izraelské firmy dodávat Ukrajině kybertechnologie, mluvčí ministerstva odmítla odpovědět s tím, že konkrétní země nekomentuje.

List The Guardian uvedl, že Izrael už dlouho odmítá oficiální žádosti Ukrajiny o získání zmíněného spywaru, podobně jako nepřipustil, aby jí USA prodaly protivzdušný obranný systém Iron Dome. Kyjev ale podle Fedorova doufá, že ohledně systému Pegasus by s ohledem na ruský vpád mohl změnit názor.

Ukrajinská vláda mobilizovala kybernetickou armádu hned druhý den ruské invaze. Jejím primárním úkolem je ochrana kritické infrastruktury, dalším cílem je špionáž namířená především k získávání informací o pohybu vojsk. Po boku jí stojí hackerské hnutí Anonymous, které kvůli vpádu na Ukrajinu vyhlásilo Rusku i jeho prezidentu Vladimiru Putinovi válku.

Ruský úřad civilního letectví se vrací k tužce a papíru. Hackeři mu smazali data

Bezpečnost

Ukrajinská IT armáda využívá především komunikační platformu Telegram. Založil ji Pavel Durov, který také vyvinul sociální síť VKontaktě. Kvůli podobnosti se vznikem Facebooku bývá označován jako „ruský Zuckerberg“. Od roku 2014 má občanství karibského státu Svatý Kryštof a Nevis a je společně se svým bratrem Nikolajem v „dobrovolném exilu“.

Nákladná záležitost

Americký deník The New York Times popsal, že špionáž 10 majitelů telefonů iPhone pomocí programu Pegasus v roce 2016 stála 650 tisíc dolarů (14,5 mil. Kč).
K tomu bylo tehdy potřeba zaplatit půl milionu dolarů jako poplatek za instalaci.
Izraelská firma NSO Group, která spyware vytvořila, v roce 2020 vykázala zisk v hodnotě 243 milionů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám