Hlavní obsah

Agentura AFP jde proti Muskovi, zažalovala sociální síť X

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská Agence France-Presse (AFP) žene k soudu kvůli nedodržování plateb za šíření obsahu společnost X. Ta stojí za stejnojmennou sociální sítí, která byla dříve známá jako Twitter. Vede jí americký multimiliardář Elon Musk. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: repro Twitter

Nové logo Twitteru

Článek

„Jsme znepokojeni tím, že Twitter jednoznačně odmítl zahájit diskusi ohledně uplatnění práv souvisejících s autorským právem pro oblast zpravodajství,“ stojí v oficiálním prohlášením agentury AFP.

Prostřednictvím soudu se tedy bude snažit agentura AFP společnost X přimět k tomu, aby se její zástupci posadili k jednacímu stolu a dohodli se na poplatcích za šíření zpravodajství.

Ve Francii totiž platí již od roku 2019 práva související s autorskými právy. Je to v podstatě bič na velké internetové platformy, aby byly nuceny jednat s vydavateli ohledně odměn za zprávy, které sdílí.

Nebyly to plané výhrůžky. Meta omezuje přístup ke zpravodajství v Kanadě

Internet a PC

Miliardová pokuta pro Google

Už předloni například uložil francouzský antimonopolní úřad společnosti Google, patřící pod křídla Alphabetu, pokutu ve výši 500 milionů eur (12 miliard korun) za to, že nedodržela pokyny pro jednání s vydavateli ve Francii.

To následně přimělo Google, aby se s předními francouzskými zpravodajskými organizacemi dohodl na platbách za zpravodajství. Totéž udělala i sociální síť Facebook patřící do portfolia Meta Platforms.

I když společnost X zatím žalobu oficiálně nekomentovala, Elon Musk dal jasně najevo, že s jakýmikoliv poplatky za zpravodajství na své síti nesouhlasí. „Je to bizarní. V podstatě po nás chtějí, abychom jim platili za to, že zvyšujeme návštěvnost jejich stránek, kde přitom mají příjmy z reklamy. A z té reklamy my nic nemáme,“ kritizoval současnou legislativu podle agentury Reuters Musk.

Evropská komise není jediná. Miliardové pokuty dostal Google od Itálie, Francie i Ruska

Internet a PC

Twitter už není

Musk koupil vloni Twitter za 44 miliard dolarů, tedy v přepočtu za 965 miliard korun. Na podzim pak zahájil velkou transformaci, v rámci níž propustil více než 80 procent všech zaměstnanců. Z původních 8000 jich ve firmě zůstalo jen 1500.

Součástí změn je i uvolněné moderování obsahu. Kritici tvrdí, že na síti se kvůli tomu častěji objevují dezinformace a závadný obsah. I kvůli tomu se Twitter potýká s razantním úbytkem inzerentů. Musk minulý měsíc přiznal, že příjmy z reklamy klesly zhruba o 50 %.

Letos na jaře přestala společnost Twitter samostatně existovat, sloučila se s nově vytvořenou Muskovou firmou X Corp. Minulý měsíc pak Musk zveřejnil nové logo a oznámil, že nově se bude Twitter jmenovat X. „Brzy bychom měli dát sbohem značce Twitter a postupně i všem ptákům,“ prohlásil Musk.

Miliardářský majitel už v minulosti naznačoval, že koupě Twitteru má být „akcelerátorem“ pro vytvoření aplikace X – kterou nazval „aplikací všeho“. Musk tehdy prohlásil, že aplikace X bude podobná čínskému WeChatu. To je multifunkční aplikace vlastněná společností Tencent Holdings, která umožňuje uživatelům platby, rezervace vstupenek na akce a zasílání zpráv.

Ukřižovaný ptáček i pornoweby. Vtipálci vítají nové logo Twitteru

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám