Hlavní obsah

Nebyly to plané výhrůžky. Meta omezuje přístup ke zpravodajství v Kanadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Jednání mezi Kanadou a společností Meta Platforms, která byla vedena několik posledních týdnů, evidentně nikam nevedla. Majitel Facebooku a Instagramu se tak rozhodl kvůli novému zákonu omezit přístup kanadských uživatelů ke zpravodajství na zmiňovaných sociálních sítích. Informoval o tom mluvčí Mety Andy Stone.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo firmy Meta

Článek

Cílem kanadského zákona Online News Act je donutit internetové giganty, jako je právě majitel Facebooku a Instagramu, aby platily vydavatelům za obsah jejich zpráv. Kanadský Senát schválil tento právní předpis v červnu.

To se ale pochopitelně internetovým společnostem nezamlouvá. Už minulý měsíc se tak nechala slyšet společnost Google, že zpravodajství ve svých službách na území tohoto státu omezí. „Informovali jsme vládu, že až zákon vstoupí v platnost, budeme bohužel muset odstranit odkazy na kanadské zpravodajství z našich produktů Search, News a Discover v Kanadě,“ stojí v oficiálním prohlášení na blogu společnosti.

Odstraníme zpravodajství z Facebooku a Instagramu, vyhrožuje Meta v USA

Internet a PC

Ke stejnému kroku nyní přistupuje také Meta. „Říkali jsme to vždy, zákon je založen na zásadně chybném předpokladu. A bohužel jediný způsob, jak mu můžeme rozumně vyhovět, je ukončit dostupnost zpráv v Kanadě,“ prohlásil Stone na platformě X (dříve známé jako Twitter).

Podle něj sice proces omezení zpráv na Facebooku a Instagramu začal hned zkraje srpna, ale bude trvat patrně až několik týdnů, než to uživatelé reálně poznají a zpravodajství z nejpopulárnějších kanadských sociálních sítí zmizí.

Premiér ustoupit nechce

Kanadský premiér Justin Trudeau nicméně ustoupit evidentně nehodlá. Už dříve v tomto měsíci prohlásil, že „Meta a Google používají zastrašující taktiky“ ve snaze bojovat proti tomuto zákonu.

Kanaďané se tak stavějí po bok Australanů, kde byl podobný zákon přijat zkraje roku 2021. Společnost Meta Platforms se tehdy rozhodla skutečně zpravodajství na svých sociálních sítích zablokovat.

Po dohodě s vládou však zpravodajské články opět odblokovala. Stalo se tak ale až po úpravě sporného zákona, podle něhož měli provozovatelé internetových platforem platit australským zpravodajským společnostem za využívání jejich obsahu.

Podle Googlu je kanadský zákon ještě přísnější než australský.

Austrálie schválila zákon, jenž nutí Facebook platit médiím

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám