Hlavní obsah

Iks, ikska nebo křížky. Jak teď říkat tweetům?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Twitter, většina uživatelů si patrně vybaví logo modrého ptáčka. Majitel této sociální sítě Elon Musk se ale toto hlavní poznávací znamení rozhodl dramaticky změnit, nahradil jej pouze bílým písmenem X na černém podkladu. A uživatelé si teď pokládají prostou otázku, jak se tedy bude teď říkat tweetům?

Foto: Social Media Website, Reuters

Místo ptáčka nese Twitter nově jen logo s písmenem X.

Článek

Od roku 2006 – tedy od svého vzniku – změnila společnost Twitter své logo již několikrát. Prakticky vždycky ale mělo nějakou spojitost s modrým ptáčkem.

Po marketingové stránce to bylo vymyšleno tak brilantně, že se dokonce mezi lidmi, a to i v češtině, běžně uchytilo označení tweetovat či retweetnout, což byl vlastně ekvivalent pro ptačí cvrlikání. S tím rozdílem, že na Twitteru si takto štěbetali přímo lidé. Prosté, geniální.

Ukřižovaný ptáček i pornoweby. Vtipálci vítají nové logo Twitteru

Internet a PC

Poslední verze loga s modrou siluetou ptáčka, které mimochodem Twitter používal již od roku 2012, ovšem Muskovi už evidentně nebylo po chuti. Tento týden v pondělí tak logo změnil na písmeno X. „Brzy bychom měli dát sbohem značce Twitter a postupně i všem ptákům,“ napsal na Twitteru Musk.

Uživatelé Twitteru - tedy vlastně sítě X - na změnu důvěrně známé značky zareagovali tweetovou vichřicí (nebo vlastně x-vichřicí) a smrští návrhů, jak se teď změní výrazy spojené s užíváním této sociální sítě, upozornil server Metro.

Foto: archív tvůrců

Evoluce loga Twitteru.

Jak to vidí Musk?

Sám Musk se nechal slyšet, že když je z Twitteru teď X, tweetům by se mělo anglicky říkat X’s. A uživatelé diskutují, jestli se to má číst jako „crosses“ (křížky), nebo ixes, což by se česky dalo přeložit jako „x-ka nebo ikska“. Padl také návrh, aby se oba termíny spojily dohromady a postům na X se říkalo „xeets“ (ksíty).

Někteří z uživatelů se pustili do rozvinutých lingvistických úvah nad využitím nového názvu. „Twitter je teď X. Tweet je teď X. Přeposlání tweetu je X na druhou. Uživatel Twitteru je teď xhibicionista. A celková atmosféra – xhaustion (vyčerpání),“ napsal jeden z nich.

Musk osobně vybral novou generální ředitelku platformy Lindu Yaccarinovou, která dříve působila ve společnosti NBC Universal, a pověřil ji, aby se snažila situaci vysvětlit, napsal server Variety.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Elon Musk s původním logem Twitteru

„X je budoucí stav neomezené interaktivity – soustředěný na audio, video, zasílání zpráv, platby/bankovnictví – vytvářející globální trh pro nápady, zboží, služby a příležitosti,“ napsala Yaccarinová. „X, poháněný umělou inteligencí, nás všechny propojí způsobem, který si teprve začínáme představovat,“ dodala.

Jedinými zjevnými změnami pro Twitter je však zatím to, že Musk trvá na tom, aby mu všichni říkali X, a zavedení nového loga, které je „tak obecné, že vypadá téměř totožně se znakem Unicodu ‚matematické dvojité velké X‘,“ jak poznamenal server Verge. To ovšem zatím platí jen pro webové rozhraní.

Seznamte se s X. Twitter mění své hlavní poznávací znamení

Internet a PC

Posedlost písmenem X

Stále beze změny zůstává název Twitteru, výraz „tweet“ a další prvky celkové značky Twitter. Společnost spustila stránku x.com, která však přesměrovává na twitter.com.

Tlačítko na webové stránce pro vytvoření příspěvku stále obsahuje nápis „tweet“ a vyhledávací panel stále obsahuje nápis „search twitter“. A tweety vložené na webech třetích stran stále nesou logo modrého ptáka. Aplikace Twitter pro iOS a Android se mezitím zdají být zcela stejné, včetně kultovního loga.

To není nic nezvyklého pro Muskův vrtošivý manažerský styl, kdy často zapřahá vůz před koně. Jistá je jedna věc – název X nespadl jen tak zčistajasna odnikud, dodává Variety.

Muskova posedlost „ikskem“ je poměrně zjevná – VIZ SpaceX, Tesla Model X, jeho nový podnik v oblasti umělé inteligence xAI, původní název platební brány PayPal jako X.com, a dokonce i jedno z jeho dětí, kterému přezdívá X, což je zkratka pro „X Æ A-XII“.

Není X jako X. Twitter může s novým logem narazit u Mety i Microsoftu

Internet a PC

Zastírací manévry?

Proč ale měnit Twitter na X právě teď? Jednou z možností je, že chce Musk znovu opanovat novinové titulky a odvrátit konverzaci od toho, jak se Twitter srovnává se službou společnosti Meta Platforms nazvanou Threads, která na začátku tohoto měsíce debutovala jako přímý konkurent Twitteru, uvedl Variety.

Zatímco Threads se prezentuje jako „aplikace pro textovou konverzaci“, X má ambice být něčím mnohem víc. „Tato transformace nemá absolutně žádné hranice. X bude platformou, která dokáže poskytnout, no… všechno,“ napsala Yaccarinová.

Samozřejmě ne všichni si myslí, že sešrotovat 17 let budovanou značku Twitter je skvělý tah. „Pořád tomu budu říkat Twitter,“ napsal v neděli youtuber Marques Brownlee. „Už moc dlouho ne,“ odpověděl mu Musk.

Foto: archiv tvůrců

Sociální síť Threads.

Threads dál raketově roste, už má 150 milionů uživatelů

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám