Hlavní obsah

Zlaté palmy v Cannes

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín, Benátky, Toronto a Cannes. Krásná města z různých zemí a odlišnou historií, přesto však s jedním společným jmenovatelem. Všechna už desítky let poutají pozornost jako hostitelská města největších filmových festivalů světa. A nejprestižnější z nich, Festival v Cannes, dnes slaví výročí. Před 65 lety proběhl jeho první ročník.

Foto: Profimedia.cz

Nejprestižnější cenou Mezinárodního filmového festivalu v Cannes je Zlatá palma

Článek

Dne 28. prosince 1895 se v pařížském Grand Café v ulici Kapucínů narodil film. Ve slavné kavárně bylo promítnuto jedenáct krátkých filmů včetně legendárních snímků Odchod dělníků z továrny nebo Příjezd vlaku na nádraží.

Šlo sice jen o žánrové obrazy bez střihu, publikum ale bylo u vytržení. Rozhýbané fotografie diváky pohltily a dva bratři, organizátoři promítání, si mohli gratulovat.

Šlo sice jen o žánrové obrazy bez střihu, publikum ale bylo u vytržení. Rozhýbané fotografie diváky pohltily a dva bratři, organizátoři promítání, si mohli gratulovat.

Právě položili základy filmu. Jmenovali se Louis a Auguste Lumiérové.

Foto: Profimedia.cz

Louis a Auguste Lumiérovi, zakladatelé filmu a vynálezci kinematografu, na dobové fotografii

Bratři prosluli jako „otcové filmu“ a vynálezci kinematografu. Mladší Louis se proslavil ještě jinou události, měl být historicky prvním prezidentem nově vznikajícího filmového festivalu v Cannes.

Na pomyslnou prezidentskou židličku však nikdy neusedl, festival naplánovaný na září roku 1939 zrušila válka.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní budova Mezinárodního filmového festivalu v Cannes

Protipól fašistických Benátek

Počátky vzniku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes sahají do roku 1930. Tehdy Jean Zay, francouzský ministr pro národní vzdělávání, spolu s Phillipem Erlangerem pojal myšlenku na uspořádání. Plán podpořili i Britové s Američany, filmová přehlídka měla sloužit jako protipól festivalu v Benátkách, který svými propagandistickými filmy zcela ovládaly znepřátelené státy Itálie a Německo.

Za místo konání bylo po peripetiích určeno Cannes na francouzské riviéře. Konkurence v podobě dalších měst Vichy, Algiers nebo Biarritz se musela sklonit. V červnu roku 1939 slavný Louis Lumiére souhlasil s nabízenou pozicí prezidenta festivalu a vše zdárně spělo k historicky prvnímu ročníku. Festival měl proběhnout od 1. do 30. září roku 1939.

Foto: Profimedia.cz

Červený koberec na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes se těší na filmové hvězdy

Válce napospas

Dne 1. září 1939 ale německá vojska napadla Polsko, 3. září Francie a Spojené státy americké vyhlásily Německu válku a vše bylo jinak. Kultura musela jít stranou, v Evropě se začalo bojovat o důležitější věci.

Festival se svým prvním ročníkem tak musel ještě sedm let počkat. Slavnostní chvíle nastala 20. září 1946 v Old Casinu v Cannes, kdy byl Mezinárodní filmový festival prvně slavnostně zahájen.

Zdařilého úvodního ročníku se zúčastnilo 19 zemí a bylo promítnuto 36 dlouhometrážních a 84 krátkometrážních filmů. Hlavní cenu festivalové poroty Velkou cenu získal válečný film domácího režiséra René Clémenta Bitva o koleje. Jednu z hlavních cen si odneslo také drama českého režiséra Františka Čápa z prostředí heydrichiády Muži bez křídel.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Festivalová porota vedená Timem Burtonem (vlevo)

Zlatá palma

Všichni ocenění napříč kategoriemi byli na prvním ročníku roku 1946 dekorováni Velkou cenou, která byla v Cannes udělována až do roku 1954. O rok později se ke slovu dostala Zlatá palma, která je v nejprestižnější kategorii nejlepšího filmu udělována dodnes.

Zajímavosti 20. září

Svátek: Oleg

Významné události:

1633 toskánský vědec, fyzik a myslitel Galileo Galilei byl kvůli svým revolučním objevům i kacířskému smýšlení souzen inkvizicí

1891 v americké městě Springfield ve státě Massachussets byl slavnostně předveden historicky první automobil na benzín

 2010 byl slavnostně otevřen nový silniční úsek Pražského okruhu dlouhý 23 kilometrů

Významná narození:

1934 Sophia Loren (italská filmová herečka, nositelka Oscara za snímek Horalka)

1976 Jan Hlaváč (český hokejový útočník, dlouholetá opora Sparty i reprezentace)

Organizátoři tak památného 20. září 1946 v Cannes založili tradici, která s výjimkou let 1948 a 1950, kdy byl festival pro nedostatek peněz zrušen, trvá dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám