Hlavní obsah

Od narození údajně prvního klonovaného dítěte uplynulo 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 20 lety bylo ohlášeno narození údajně prvního klonovaného dítěte na světě. Mělo se tak stát v Izraeli, což společnost Clonaid, která za tím stála, sdělila až 29. ledna 2003. Holčička prý dostala jméno Eve (Eva). Zpráva způsobila celosvětový poprask, odborná veřejnost upozorňovala nejen na možná rizika metody, ale hlavně pochybovala o důvěryhodnosti samotné informace.

Foto: ČTK

Nedatovaný archivní snímek lidského embrya vzniklého transferem lidské DNA. Brigitte Boisselierová 26. prosince 2003 sdělila, že se díky práci jejího týmu narodilo první klonované dítě na světě.

Článek

Pokusy o klonování lidských embryí jsou hlášeny od konce 90. let minulého století. V červnu 1999 vědci z amerického státu Massachusetts jako jedni z prvních naklonovali lidská embrya, která ale museli podle amerických zákonů do dvou týdnů usmrtit. Klonuje i sama příroda: vznikají tak třeba lidská jednovaječná dvojčata.

Historie badatelského klonování se píše již od počátku 19. století. Nejprve se začaly klonovat (roubovat) rostliny. Vědecky poprvé popsal principy klonování v roce 1938 nositel Nobelovy ceny, německý embryolog Hans Spemann.

Dějiny klonování živočichů sahají do období druhé poloviny 20. století. Tehdy se na akademických půdách začalo poprvé experimentovat s přenosy buněk. Konkrétně šlo o dělení embryí na několik částí. Takto se začínaly klonovat žáby drápatky.

Největší organismus na světě, který pomalu odumírá, zkoumají i vědci z Brna

Věda a školy

„Klonování, tedy metoda vytváření (s předlohou) geneticky identické kopie živého organismu, je jakožto klonování lidí oblíbené téma sci-fi filmů a starých knižních příběhů. Ve skutečném světě například Američané Robert Briggs a Thomas King přenesli jádro buňky pulce do žabího vajíčka. Vzešel živý klonovaný pulec. Bohužel se dále nevyvíjel… Psal se rok 1952,“ doplnila pro Novinky historička Michaela Košťálová.

V roce 1975 se podařilo přenést jádro z králíka. Vývoj nového embrya se ale i navzdory snaze odborníků brzy zastavil. Teprve roku 1981 se zřejmě podařilo na myších opakovaný experiment dovést do konce. Karl Illmensee a Peter Hoppe tehdy přenesli jádra z myších embryonálních buněk a později z jejich pokusu měly vzejít dokonce tři zdravé myši. Informace ovšem nebyla nikdy řádně podložena ani vysvětlena.
Dalším krokem v rámci klonování byl pokus S. M. Willadsena, který v roce 1986 opakoval zmíněnou „myší“ metodu, tentokrát však na ovcích. Pokus byl úspěšný jen z části. O to větším překvapením pak byl rok 1997, kdy skotští výzkumníci sdělili, že se díky podobným metodám narodila skutečná klonovaná ovce. Na prahu úspěchu tehdy stál Ian Wilmut, který spolu s kolegy ovci, pojmenovanou Dolly (1996–2003), přivedl na svět. Potvrzení, že klonování nepatří jen na plátna kin, ale i do skutečné vědy, způsobilo veřejnou senzaci a od doby Dolly přišlo na svět obdobnou metodou mnoho zvířat.

Naklonoval ovci Dolly, aby pomohl léčit Parkinsonovu chorobu. Teď jí sám onemocněl

Věda a školy

Klonovaná zvířata vykazovala celou řadu problémů, leckdy neslučitelných se životem. Trpěla řadou vrozených vad, především genetickým zkrácením telomerů, tedy buněk určujících u živočichů dlouhověkost. Zvířata sice jako své přírodou vytvořené vzory vypadala, ovšem pouze navenek.

Později sice věda přišla s výzkumem, že klonování lze provádět i bez ztrát na telomerech, přesto výsledky signalizovaly nejistotu i nadále. Zejména v kontextu s myšlenkou naklonovat člověka, výrazně složitější organismus, než jakým je myš nebo ovce.

Američané poprvé naklonovali ohroženého tchoře černonohého

Věda a školy

Navíc zde působila celá řada etických otázek: je skutečně správné, vědomě vytvořit jakkoli handicapovaného člověka? Mohou vedle sebe existovat dva a více totožných jedinců, když v lidském, stejně tak jako v každém jiném živém druhu, platí pravidlo striktní originality? Opravdu si umíme představit, že budeme mít před sebou „armádu“ klonů např. nějaké slavné osobnosti?

„Znovu oživit po izraelsko-palestinském konfliktu“

Naprostý zlom přinesla až zpráva z 26. prosince roku 2002, kdy biotechnologická společnost Clonaid suverénně ohlásila narození historicky prvního klonovaného dítěte, a to z embrya vzniklého transferem lidské DNA. Dítě ženského pohlaví mělo dostat staré biblické jméno Eva a „mělo se čile k světu“. Holčička se prý narodila pomocí císařského řezu a porod údajně proběhl velmi dobře.

Podle ředitelky Clonaidu Brigitte Boisselierové, nyní 66leté francouzské chemičky a „lídryně“ sekty tzv. raëliánů, se nejednalo o strhávání pozornosti na dosud nevídaná kouzla v oblasti moderní vědy.

Chtěla nabízet izraelským i palestinským rodinám naklonování jejich příslušníků, kteří se stali oběťmi izraelsko-palestinských násilností. V březnu 2003 přijela do Izraele, aby se setkala se zástupci rodin, které by si přály naklonovat nějakého svého člena zabitého během tragických událostí v Izraeli a v Palestině, citovala tehdy agentura AFP z prohlášení firmy Clonaidu.

Masakr na olympiádě v Mnichově

Historie

Ačkoli nově vytvořený člověk by svým charakterem nikdy nebyl identický s předlohou a totožná by byla pouze tělesná schránka, nápad zřejmě našel i přesto své příznivce.

Sekta „mimozemšťanů“

Firma Clonaid, dříve se sídlem v americkém Las Vegas (nyní je uváděna Kalifornie, ale především už několik let nejsou o společnosti žádné nové relevantní zprávy – pozn. red.) vystupovala od počátků na oko seriózně, ale ve skutečnosti se za ní táhly až podivná spojení. Především je to spojitost s náboženskou sektou raëliánů. Ta tvrdí, že lidstvo vzniklo jen před 25 tisíci lety, a to právě formou klonování z rukou mimozemšťanů, kteří si tenkrát měli s obyvateli Země takto specificky „pohrát“.

Foto: KEYSTONE-SDA-ATS AG, ČTK

Vůdce raëliánské sekty Claude „Raël“ Vorilhon a prezidentka společnosti Clonaid Brigitte Boisselierová (2003)

Zmíněná sekta považuje klonování člověka za důležitý krok, naprosto nezbytný k věčnému lidskému životu a dalšímu bytí. Guru sekty raëliánů Raël (narozen jako Claude Maurice Marcel Vorilhon roku 1946 ve Francii), bývalý francouzský novinář, se označuje za posledního „proroka“ lidského typu, vyslaného zpět na Zem mimozemšťany, aby zde činil mezi ostatními cosi jako osvětu. Raël říká, že je možné vytvářet lidské bytosti, protože i nás někdo stvořil, konkrétně mimozemšťané.

Jako důkaz činnosti a možností Clonaidu měla být světu předložena právě malá Eva. Potíž ovšem nastala hned na několika úrovních. Holčičku totiž vyjma ředitelky Boisselierové (resp. ona to alespoň tvrdila) nikdo oficiálně neviděl, a o její existenci neměly ponětí dokonce ani izraelské úřady, pod nimiž by měl být nový člověk registrován. Jakékoli důvěryhodné podklady o Evině vzniku a životě nakonec nepředložil ani samotný Clonaid.

A zase nic. Záhadné signály jsou dílem pozemšťanů

Věda a školy

„Oznámení o narození klonovaného dítěte jménem Eva o Vánocích má podle mě všechny prvky dobré komunikační kampaně,“ pronesl tehdejší francouzský ministr zdravotnictví Jean-François Mattei, který pozoruhodné, leč ničím nepodložené informace Clonaidu vyhodnotil jako podvod.

Izraelská vláda každopádně už dva roky předtím klonování lidí zákonem zakázala, též islámské úřady na palestinských autonomních územích vydaly dekret, kterým bylo klonování kategoricky zapovězeno. Ve světě je to nelegální činnost. Také v Česku trestní zákoník „výslovně zakazuje klonování lidských buněk“. Některé státy (Velká Británie, Dánsko, Austrálie či Indie) povolují klonovat lidské zárodky alespoň pro léčebné účely, reprodukční klonování také není možné.

Tím však příběhy údajných klonovaných dětí neskončily. V roce 2003 ohlásila společnost Clonaid narození potomka jednoho nizozemského lesbického páru, poté i třetího klonovaného dítěte: mělo se jednat o japonského chlapce, vzniklého z buněk dvouletého chlapečka tragicky zahynulého při dopravní nehodě. „Tentokrát přišel na svět chlapeček o váze 3,2 kilogramu,“ oznámila tisku Boisselierová.

Foto: Profimedia.cz

Duplikát fotografie údajně ukazuje třetí z klonovaných dětí, a to dítě japonského původu narozené v lednu 2003.

Bližší důkazy však opět – jako u Evy – scházely. Předsedkyně Clonaidu a členka sekty raëliánů pouze několikrát slíbila, že „brzy podá důkaz“, že na tehdy její osobou zveřejněném snímku je skutečně naklonované dítě, protože japonský otec nemluvněte se prý přijede do Brazílie, kde se to mělo provést, podrobit testu DNA. Podle Boisselierové firma Clonaid implantovala mnoho klonovaných embryí.

Clonaid údajně naklonoval pět dětí

Koktejl

Jenže lépe na tom nebyla ani další vyprávění o dítěti ze Spojených států. Vědecká obec o tvrzeních vyjádřila vážné pochybnosti. Dokonce i příznivec klonování lidí, italský embryolog Severino Antinori, je označil za lživá. „Je to podvod. Pro lidi zabývající se seriózně výzkumem léčebného klonování je depresivní slýchat něco takového,“ řekl pro agenturu AFP. „Jde jim jen o publicitu, nic jiného,“ souhlasil šéf britského Roslinova institutu Harry Griffin.

„Nechtějí to rodiče“

Vědci vedení firmy nesčetněkrát vyzvali, aby poskytlo ke zkoumání vzorky DNA údajně narozených klonů. To však Boisselierová odmítala s tím, že proti jsou rodiče, kteří se bojí odtajnění své totožnosti a následného odebrání svého dítěte. „Chci, aby se tyto testy provedly co nejdříve, ale ne za každou cenu,“ opakovala Boisselierová.

Foto: ČTK

Spirituální vůdce sekty raëliánů pózuje před „létajícím talířem“ na archivním snímku z webových stránek společnosti Clonaid z roku 2001.

Jelikož společnost Clonaid, která za pokusy stála, odmítla poskytnout důkazy, že její tvrzení jsou pravdivá, tak si Raël a všichni jeho přívrženci vysloužili ze strany politiků i odborné veřejnosti výhradně jen odsudky.

Anketa

Jste pro klonování lidí?
Ano
13,3 %
Ne
81,3 %
Nevím
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3665 čtenářů.

Přes dva měsíce uvězněni v Andách. Trosečníci přežili díky kanibalismu

Historie

Reklama

Související témata:
Clonaid
Raëliáni
Raël
Brigitte Boisselier

Výběr článků

Načítám