Hlavní obsah

A zase nic. Záhadné signály jsou dílem pozemšťanů

Navzdory prvním zprávám od čínských vědců jsme ve skutečnosti nedetekovali rádiový signál od mimozemské inteligence. Odborníci nyní potvrdili, že nedávné signály zachycené největším a nejcitlivějším radioteleskopem pocházely ze Země, informoval server Popular Mechanics.

Foto: XINHUA/Liu Xu, ČTK

Radioteleskop FAST v Číně

Článek

Největší sférický radioteleskop na světě možná zachytil známky mimozemské civilizace, naši vědci našli několik případů „potenciálních technologických stop od civilizací mimo Zemi“, stálo ve zprávě zveřejněné v úterý na serveru vydávaném čínským ministerstvem vědy a techniky.

Zpráva ale byla později smazána.

Čína možná zachytila známky mimozemské civilizace

Věda a školy

Signály detekoval čínský radioteleskop FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), který disponuje největší anténou o průměru 500 metrů a přezdívá se mu „Nebeské oko“. Observatoř je umístěna v horách provincie Kuej-čou na jihozápadě Číny.

Falešný poplach

Kosmolog Čang Tchung-ťie následně lokalizoval několik úzkopásmových elektromagnetických signálů, které byly odlišné od těch, jež se objevily v minulosti. Úzkopásmový signál zachycený aparátem byl typický pro umělý zdroj, nikoli pro přírodní, jako je třeba černá díra či hvězdy.

Astrofyzici byli nejprve nadšeni, avšak nakonec se ukázalo, že výzkumníci zřejmě našli jen vysokofrekvenční rušení vyprodukované pozemskou elektronikou – mobilními telefony, počítači, satelity nebo libovolnými dalšími elektronickými zařízeními v blízkosti observatoře. Všechny tyto přístroje totiž vytvářejí vlastní slabé rádiové vlnění.

Vědci hodlají vysílat nový vzkaz pro mimozemšťany

Věda a školy

„Jedinečná schopnost radioteleskopu FAST skenovat oblohu v 19 různých směrech pomáhá eliminovat signály přicházející z více než jednoho směru současně,“ poznamenal astronom Vishal Gajjar z Kalifornské univerzity v Berkeley v USA a připomněl, že mimozemský signál by přicházel z jediného bodu na obloze.

„Jako jeden ze spoluautorů nové studie mohu konstatovat, že signály pravděpodobně nebudou cizího původu. Nalezený signál byl zkontrolován se všemi detaily a zjistili jsme, že ve skutečnosti nepřichází z nebe, ale očividně bude generován naší vlastní pozemskou technologií,“ prohlásil.

„Falešný poplach“ potvrdil i Gajjarův kolega Dan Werthimer. „Tyto signály pocházejí z rádiového rušení – jsou způsobeny rádiovými ruchy od pozemšťanů, ne od mimozemšťanů,“ shrnul Werthimer pro Popular Mechanics.

Astronomové detekovali v trpasličí galaxii opakující se rádiový záblesk

Věda a školy

Nicméně i sám Čang na počátku týdne upozorňoval, že nové signály mohou být pozemským rušením. „Pravděpodobnost, že podezřelý signál je určitou formou rádiového rušení, je velmi vysoká a je třeba ji dále potvrdit, nebo vyvrátit. To může být dlouhý proces,“ řekl. Nakonec to byl krátký proces.

Radioteleskop FAST podle serveru Business Insider dokáže detekovat slabé rádiové vlny z pulzarů a materiálů ve vzdálených galaxiích. Jednou z jeho hlavních funkcí je hledání mimozemského života. Na projektu spolupracuje Pekingská univerzita s vědci ze zmíněné Kalifornské univerzity.

Záhadné signály z vesmíru ve skutečnosti pocházejí ze Země

Věda a školy

Není to poprvé, co se zpětně určilo, že nějaké záhadné signály z vesmíru ve skutečnosti pocházejí z naší planety. Např. loni v říjnu jsme informovali, že rádiové signály přicházející zdánlivě od hvězdy Alfa Centauri C (Proxima Centauri) nakonec patrně pocházejí ze Země. Pravděpodobně se i tehdy jednalo pouze o „produkt rušení od lidských technologií“.

Reklama

Výběr článků

Načítám