Článek
Kolekce tradičního českého vánočního cukroví je tak bohatá, že z ní můžete vybírat dlouhé hodiny. Pro zkoušení nových receptů tak nezbývá příliš prostoru – pokud tedy nechcete skončit s dvaceti druhy místo původně plánovaných sedmi.
Mezi nové „povinné“ vánoční kousky se v posledních letech probojovaly a pozice si drží snad jenom kokosové kuličky „Rafaelo“ a makové linecké.
Mnohé jiné trendy září jednu sezonu a další rok si na ně už nikdo nevzpomene. Důvod je jednoduchý: přicházejí hlavně přes sociální sítě. Jednu chvíli je plný internet dubajské čokolády nebo jiného „virálního“ cukroví – a pak v tichosti zmizí.
Proč mají crinkles šanci prosadit se?
Zdá se ale, že crinkles mají všechny předpoklady stát se novou stálicí. Před Vánocemi se objevují na sítích už několik let a na své straně mají hned tři argumenty:
- Vypadají nádherně. Tmavý čokoládový korpus obalený v moučkovém cukru při pečení popraská a vznikne efekt zasněžené krajiny.
- Mají bohatou a plnou čokoládovou chuť. Vláčný střed připomíná brownies a uspokojí všechny milovníky čokolády.
- Povedou se i začínajícím pekařům. Těsto odpustí chyby, nic se nevyvaluje, nevykrajuje – a popraskaný povrch, který by jinde vadil, je u nich přímo povinný.
Není divu, že si je oblíbila hlavně mladší generace pekařů a pekařek, a postupně se dostávají i na mísy u těch starších.
Americká dobrůtka, která si hledá cestu do Česka

Crinkles můžou mít různé barvy.
Crinkles k nám dorazily ze Spojených států a stejně jako mnoho dalších amerických receptů jsou jednoduché na přípravu (a také velmi sladké). Existují dvě základní verze:
- Crinkles s rozpuštěnou čokoládou. Bohatější, vláčnější a výrazně čokoládové. Vlhká struktura připomíná brownies. Tohle je „prémiová“ verze, kterou milují všichni čokoholici.
- Crinkles s kakaem. O něco sušší, trvanlivější a ještě jednodušší na přípravu. Kakao navíc můžete nahradit jinou ingrediencí: zeleným čajem matcha, červeným lyofilizovaným ovocem, zlatavým perníkovým kořením nebo citrusovou kůrou a vytvořit tak z jednoho těsta několik chuťových a barevných variant. Počítejte ale s tím, že vyjmenované přírodní ingredience zbarví těsto velmi decentně, a pokud chcete zářivé crinkles jako z obrázků na sociálních sítích, budete jim muset pomoct potravinářským barvivem.
Italská konkurence: amaretti
Crinkles ale nejsou jediné „popraskané bochánky“, které stojí za pozornost. Italské amaretti vypadají velmi podobně, jsou ale menší a decentnější. Oproti americkým crinkles:
- Nejsou tak sladké. Před pečením se obalují v cukru jenom zlehka, nebo se jím po upečení pouze lehce popráší. Obsahují také velký podíl mletých mandlí.
- Jsou drobnější. Velikostí lépe zapadnou mezi tradiční drobné české druhy cukroví.
- Připravují se jenom z bílků, takže můžete zužitkovat jejich přebytky z jiného cukroví.
Amaretti sice nepatří mezi typicky vánoční cukroví (obvykle se podávají jako drobný zákusek ke kávě), pokud ale plánujete letos zařadit nový druh, nešlápnete s nimi vedle. Vyzkoušíte je? Nebo vás nalákala spíš čokoládová americká verze? Tady jsou recepty!
Kakaové crinkles

Kontrast mezi tmavým těstem a bílým cukrovým popraškem je opravdu výrazný.
| Ingredience na cca 24 kusů | |
|---|---|
| 50 g holandského kakaa | 120 g hladké mouky |
| 175 g krupicového cukru | 1 lžička prášku do pečiva |
| 60 ml rostlinného oleje | 1/4 lžičky soli |
| 2 vejce | krupicový a moučkový cukr na obalování |
| 1 lžička vanilkového extraktu | |
Postup
- V míse prošlehejte kakao, cukr a olej, dokud se směs dobře nespojí (cukr se zatím úplně nerozpustí). Přidejte vanilkový extrakt a po jednom zašlehejte i vejce pokojové teploty. Šlehejte, dokud směs nebude hladká a lesklá.
- Promíchejte metličkou prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl a poté je vmíchejte k tekuté směsi. Nemíchejte příliš dlouho, těsto by mělo být spíš tekutější, vláčné a lepivé. Těsto přikryjte a dejte do lednice pořádně vychladit minimálně na 4 hodiny, ale nejlépe přes noc, v lednici zpevní. Dobře vychlazené těsto je při přípravě crinkles klíčové, čas chlazení proto dodržte.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Z vychlazeného těsta odebírejte lžičkou malé kousky a tvořte kuličky o průměru cca 2,5 cm. Pokud se vám kuličky příliš lepí, zlehka je před tvarováním poválejte v krupicovém cukru.
- Kuličky opravdu vydatně obalte ze všech stran v moučkovém cukru. Ukládejte je na plech vyložený papírem na pečení s velkými rozestupy, ideálně alespoň 5 cm, při pečení se výrazně roztečou do stran. Kuličky můžete v moučkovém cukru pro větší efekt obalit i dvakrát.
- Pečte 10–12 minut, dokud okraje neztuhnou, ale střed je ještě vláčný. Raději je z trouby vyndejte o chvilku dřív, než se vám budou zdát dopečené, jenom tak zůstanou uvnitř vláčné.
- Nechte je pár minut na plechu, poté přesuňte na mřížku. Crinkles při chladnutí trochu spadnou, nelekejte se. Uvnitř zůstanou měkké.
Mandlové amaretti

Italské sušenky jsou decentnější, křupavější, ale neméně půvabné.
| Ingredience na cca 24 kusů | |
|---|---|
| 2 bílky | 200 g jemně mletých mandlí mouky |
| špetka soli | Na dokončení: |
| 200 g cukru krupice | 4 lžíce moučkového cukru |
| 1/2 lžičky citronové šťávy | |
Postup:
- Předehřejte troubu na 160 °C. K bílkům přidejte pár kapek citronové šťávy a sůl a začněte šlehat. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přisypejte cukr a vyšlehejte sníh do tzv. měkkých špiček, to znamená, že už je téměř tuhý, ale po vytažení metliček se špičky ještě ohýbají dolů.
- K našlehaným bílkům vmíchejte jemně mleté mandle. Z hmoty odebírejte lžičkou kousky velké asi jako vlašský ořech a ukládejte na plech malé hromádky tak, aby mezi nimi byly rozestupy asi 4 cm.
- Zvolna pečte v předehřáté troubě 25–30 minut podle velikosti. V průběhu pečení se lehce zploští do bochánků a povrch hezky popraská. Hotové jsou na povrchu křupavé a uvnitř mírně žvýkavé.



