Hlavní obsah

Crinkles: popraskané sušenky, které mají šanci stát se novou vánoční klasikou

Pro nové druhy cukroví nebývá snadné probojovat se na vánoční mísu mezi tradiční kousky a udržet si tam místo i v dalších letech. Zdá se však, že křupavým sušenkám crinkles s typicky popraskaným povrchem by se to mohlo podařit.

Foto: Shutterstock

Crinkles zasněžené moučkovým cukrem vypadají dostatečně „vánočně“ a na míse s dalším cukrovím se rozhodně neztratí.

Článek

Kolekce tradičního českého vánočního cukroví je tak bohatá, že z ní můžete vybírat dlouhé hodiny. Pro zkoušení nových receptů tak nezbývá příliš prostoru – pokud tedy nechcete skončit s dvaceti druhy místo původně plánovaných sedmi.

Mezi nové „povinné“ vánoční kousky se v posledních letech probojovaly a pozice si drží snad jenom kokosové kuličky „Rafaelo“ a makové linecké.

Mnohé jiné trendy září jednu sezonu a další rok si na ně už nikdo nevzpomene. Důvod je jednoduchý: přicházejí hlavně přes sociální sítě. Jednu chvíli je plný internet dubajské čokolády nebo jiného „virálního“ cukroví – a pak v tichosti zmizí.

Proč mají crinkles šanci prosadit se?

Zdá se ale, že crinkles mají všechny předpoklady stát se novou stálicí. Před Vánocemi se objevují na sítích už několik let a na své straně mají hned tři argumenty:

  1. Vypadají nádherně. Tmavý čokoládový korpus obalený v moučkovém cukru při pečení popraská a vznikne efekt zasněžené krajiny.
  2. Mají bohatou a plnou čokoládovou chuť. Vláčný střed připomíná brownies a uspokojí všechny milovníky čokolády.
  3. Povedou se i začínajícím pekařům. Těsto odpustí chyby, nic se nevyvaluje, nevykrajuje – a popraskaný povrch, který by jinde vadil, je u nich přímo povinný.

Není divu, že si je oblíbila hlavně mladší generace pekařů a pekařek, a postupně se dostávají i na mísy u těch starších.

Americká dobrůtka, která si hledá cestu do Česka

Foto: Shutterstock

Crinkles můžou mít různé barvy.

Crinkles k nám dorazily ze Spojených států a stejně jako mnoho dalších amerických receptů jsou jednoduché na přípravu (a také velmi sladké). Existují dvě základní verze:

  1. Crinkles s rozpuštěnou čokoládou. Bohatější, vláčnější a výrazně čokoládové. Vlhká struktura připomíná brownies. Tohle je „prémiová“ verze, kterou milují všichni čokoholici.
  2. Crinkles s kakaem. O něco sušší, trvanlivější a ještě jednodušší na přípravu. Kakao navíc můžete nahradit jinou ingrediencí: zeleným čajem matcha, červeným lyofilizovaným ovocem, zlatavým perníkovým kořením nebo citrusovou kůrou a vytvořit tak z jednoho těsta několik chuťových a barevných variant. Počítejte ale s tím, že vyjmenované přírodní ingredience zbarví těsto velmi decentně, a pokud chcete zářivé crinkles jako z obrázků na sociálních sítích, budete jim muset pomoct potravinářským barvivem.

Italská konkurence: amaretti

Crinkles ale nejsou jediné „popraskané bochánky“, které stojí za pozornost. Italské amaretti vypadají velmi podobně, jsou ale menší a decentnější. Oproti americkým crinkles:

  • Nejsou tak sladké. Před pečením se obalují v cukru jenom zlehka, nebo se jím po upečení pouze lehce popráší. Obsahují také velký podíl mletých mandlí.
  • Jsou drobnější. Velikostí lépe zapadnou mezi tradiční drobné české druhy cukroví.
  • Připravují se jenom z bílků, takže můžete zužitkovat jejich přebytky z jiného cukroví.

Amaretti sice nepatří mezi typicky vánoční cukroví (obvykle se podávají jako drobný zákusek ke kávě), pokud ale plánujete letos zařadit nový druh, nešlápnete s nimi vedle. Vyzkoušíte je? Nebo vás nalákala spíš čokoládová americká verze? Tady jsou recepty!

Kakaové crinkles

Foto: Shutterstock

Kontrast mezi tmavým těstem a bílým cukrovým popraškem je opravdu výrazný.

Ingredience na cca 24 kusů
50 g holandského kakaa 120 g hladké mouky
175 g krupicového cukru1 lžička prášku do pečiva
60 ml rostlinného oleje1/4 lžičky soli
2 vejcekrupicový a moučkový cukr na obalování
1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. V míse prošlehejte kakao, cukr a olej, dokud se směs dobře nespojí (cukr se zatím úplně nerozpustí). Přidejte vanilkový extrakt a po jednom zašlehejte i vejce pokojové teploty. Šlehejte, dokud směs nebude hladká a lesklá.
  2. Promíchejte metličkou prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl a poté je vmíchejte k tekuté směsi. Nemíchejte příliš dlouho, těsto by mělo být spíš tekutější, vláčné a lepivé. Těsto přikryjte a dejte do lednice pořádně vychladit minimálně na 4 hodiny, ale nejlépe přes noc, v lednici zpevní. Dobře vychlazené těsto je při přípravě crinkles klíčové, čas chlazení proto dodržte.
  3. Předehřejte troubu na 175 °C. Z vychlazeného těsta odebírejte lžičkou malé kousky a tvořte kuličky o průměru cca 2,5 cm. Pokud se vám kuličky příliš lepí, zlehka je před tvarováním poválejte v krupicovém cukru.
  4. Kuličky opravdu vydatně obalte ze všech stran v moučkovém cukru. Ukládejte je na plech vyložený papírem na pečení s velkými rozestupy, ideálně alespoň 5 cm, při pečení se výrazně roztečou do stran. Kuličky můžete v moučkovém cukru pro větší efekt obalit i dvakrát.
  5. Pečte 10–12 minut, dokud okraje neztuhnou, ale střed je ještě vláčný. Raději je z trouby vyndejte o chvilku dřív, než se vám budou zdát dopečené, jenom tak zůstanou uvnitř vláčné.
  6. Nechte je pár minut na plechu, poté přesuňte na mřížku. Crinkles při chladnutí trochu spadnou, nelekejte se. Uvnitř zůstanou měkké.

Mandlové amaretti

Foto: Shutterstock

Italské sušenky jsou decentnější, křupavější, ale neméně půvabné.

Ingredience na cca 24 kusů
2 bílky200 g jemně mletých mandlí mouky
špetka soliNa dokončení:
200 g cukru krupice4 lžíce moučkového cukru
1/2 lžičky citronové šťávy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. K bílkům přidejte pár kapek citronové šťávy a sůl a začněte šlehat. Až se vytvoří jemná pěna, postupně přisypejte cukr a vyšlehejte sníh do tzv. měkkých špiček, to znamená, že už je téměř tuhý, ale po vytažení metliček se špičky ještě ohýbají dolů.
  2. K našlehaným bílkům vmíchejte jemně mleté mandle. Z hmoty odebírejte lžičkou kousky velké asi jako vlašský ořech a ukládejte na plech malé hromádky tak, aby mezi nimi byly rozestupy asi 4 cm.
  3. Zvolna pečte v předehřáté troubě 25–30 minut podle velikosti. V průběhu pečení se lehce zploští do bochánků a povrch hezky popraská. Hotové jsou na povrchu křupavé a uvnitř mírně žvýkavé.
Související témata:
Recepty na cukroví
Cukroví z bílků

Výběr článků

Načítám