Článek
| INGREDIENCE (na 60 rohlíčků): | |
|---|---|
| Sněhová hmota | |
| 100 g bílků | 2 g mleté skořice |
| 200 g cukru krupice | 1 citron – kůra |
| 100 g cukru moučky | 2 g soli |
| 100 g vlašských ořechů | |
| Náplň | |
| 250 g smetany ke šlehání | 75 g másla |
| 50 g kakaa | 20 g espressa |
| 70 g cukru krupice | 2 g soli |
| 100 g hořké čokolády, 70% | |
| Poleva | |
| 200 g hořké čokolády | 40 g olivového oleje |
POSTUP:
- Korpusy: Bílky, cukr krupici a sůl zahřejte ve vodní lázni na 60 °C. Zkoušku provedete tak, že cukr mezi prsty musí být úplně rozpuštěný. Vyndejte z lázně a mixérem vyšlehejte tuhý sníh.
- Do tuhého a téměř vychladlého sněhu stěrkou přimíchejte směs ořechů, skořice, citronové kůry a cukru moučky. Hmotou naplňte sáček s řezanou zdobicí trubičkou a na plech s papírem nastříkejte malé rohlíčky.
- Pečte je 2 hodiny při 90 °C. Nechte vychladnout v troubě.
- Náplň: Za stálého míchání svařte všechny suroviny kromě čokolády, směs nechte velmi zvolna vařit asi 2 minuty. Přidejte čokoládu a ponorným mixérem rozmixujte.
- Nechte přes noc uzrát v lednici. Druhý den náplň maličko nahřejte a vyšlehejte dohladka. Sáčkem s řezanou trubičkou ozdobně nastříkejte na upečené rohlíčky a v lednici nechte ztuhnout.
- Dokončení: Rohlíčky namáčejte v rozpuštěné čokoládě dobře rozmíchané s olejem.
TIP: Rohlíčky se nedají déle skladovat, náplň by zkysla. Pokud máte doma šablony na laskonky, tato sněhová hmota se do nich dá rozetřít. Pečení pak zůstává stejné.
Laskonkám s čokoládovou náplní se na Moravě vždycky říkalo brikety. A ze všech nejraději je měla Josefova třídní učitelka z gymnázia Maruška Vávrová.



