Hlavní obsah

Vánoční cukroví: Pařížské rohlíčky podle Josefa Maršálka

Pařížské rohlíčky patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví. Vyžadují sice trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Rohlíčky jsou křehké, plněné nadýchaným pařížským krémem a zalité čokoládou. Pro svůj luxusní vzhled se hodí nejen pro slavnostní chvíle, ale i jako dárek pro někoho blízkého. Ať už je připravujete poprvé, nebo patří k vašim rodinným tradicím, Pařížské rohlíčky vždy potěší oko i chuťové buňky. Přinášíme vám recept od oblíbeného cukráře Josefa Maršálka.

Foto: Marie Bartošová

Pařížské rohlíčky babičky Josefky

Článek
INGREDIENCE (na 60 rohlíčků):
Sněhová hmota
100 g bílků 2 g mleté skořice
200 g cukru krupice 1 citron – kůra
100 g cukru moučky 2 g soli
100 g vlašských ořechů
Náplň
250 g smetany ke šlehání 75 g másla
50 g kakaa 20 g espressa
70 g cukru krupice2 g soli
100 g hořké čokolády, 70%
Poleva
200 g hořké čokolády 40 g olivového oleje

POSTUP:

  1. Korpusy: Bílky, cukr krupici a sůl zahřejte ve vodní lázni na 60 °C. Zkoušku provedete tak, že cukr mezi prsty musí být úplně rozpuštěný. Vyndejte z lázně a mixérem vyšlehejte tuhý sníh.
  2. Do tuhého a téměř vychladlého sněhu stěrkou přimíchejte směs ořechů, skořice, citronové kůry a cukru moučky. Hmotou naplňte sáček s řezanou zdobicí trubičkou a na plech s papírem nastříkejte malé rohlíčky.
  3. Pečte je 2 hodiny při 90 °C. Nechte vychladnout v troubě.
  4. Náplň: Za stálého míchání svařte všechny suroviny kromě čokolády, směs nechte velmi zvolna vařit asi 2 minuty. Přidejte čokoládu a ponorným mixérem rozmixujte.
  5. Nechte přes noc uzrát v lednici. Druhý den náplň maličko nahřejte a vyšlehejte dohladka. Sáčkem s řezanou trubičkou ozdobně nastříkejte na upečené rohlíčky a v lednici nechte ztuhnout.
  6. Dokončení: Rohlíčky namáčejte v rozpuštěné čokoládě dobře rozmíchané s olejem.

TIP: Rohlíčky se nedají déle skladovat, náplň by zkysla. Pokud máte doma šablony na laskonky, tato sněhová hmota se do nich dá rozetřít. Pečení pak zůstává stejné.

Laskonkám s čokoládovou náplní se na Moravě vždycky říkalo brikety. A ze všech nejraději je měla Josefova třídní učitelka z gymnázia Maruška Vávrová.

Výběr článků

Načítám