Hlavní obsah

Pravidlo pro hypotéky o výši splátky se uvolní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky nebudou muset od 1. července uplatňovat vůči žadatelům o hypotéku pravidlo, aby jejich měsíční splátka úvěru tvořila maximálně 45 procent jejich čistého příjmu. O uvolnění pravidel rozhodla počátkem června Česká národní banka (ČNB). Záleží ovšem na bankách, jak uvolnění využijí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle pravidla nesměla být výše měsíční splátky hypotéky vyšší než 45 procent čistého příjmu domácnosti, u žadatelů mladších 36 let pak mohla tvořit maximálně polovinu příjmu. Mladý člověk s příjmem 50 000 korun čistého tak dosáhl maximálně na hypotéku se splátkou 25 000 korun. Od toho se pak odvíjela výše půjčené sumy a především doba splácení.

Podle ČNB není třeba v prostředí vysokých úrokových sazeb toho pravidlo uplatňovat.

„Odbourání požadavku na DSTI je zatím formálně pryč, nicméně je potřeba vyčkat, jak se zachovají jednotlivé banky a jak moc budou banky ze svých interních požadavků slevovat. Ty nadále budou komplexně žadatele prověřovat, zda splátku zvládne dlouhodobě řádně splácet. Nicméně dá se předpokládat, že v rámci konkurenčního boje požadavky ze stran bank budou zmírňovat a více se bude pracovat s individuálním posouzením, což by mohlo obecně vést k vyšší míře dostupnosti hypoték,“ sdělil ČTK finanční analytik Gorol ze srovnávacího portálu ušetřeno.cz.

Pokud by banky přestaly DSTI uplatňovat, podle Gorola by to mohlo některým žadatelům otevřít cestu k vyšší hypotéce. V modelovém příkladu pro třicetiletého žadatele s čistým příjmem 40 000 korun a hypotékou na 30 let by bylo možné dosáhnout na hypotéku zhruba 4,56 milionu korun, zatímco s DSTI to bylo 3,45 milionu korun, uvedl Gorol.

Ředitel sekce finanční stability ČNB Libor Holub při rozhodnutí o zrušení DSTI řekl, že banky příkladně dodržovaly nastavené limity pro poskytování hypoték. Nepředpokládá, že by zrušení limitu DSTI vyvolalo v českém finančním systému nestabilitu. Podle něj budou banky při poskytování hypoték i nadále obezřetné.

Další pravidla platí

V platnosti zůstávají další dvě omezující podmínky pro poskytování hypoték. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) je i nadále 80 procent, u žadatelů do 36 let 90 procent.

Limit celkového dluhu žadatele vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu (DTI) ponechala ČNB na 8,5, pro žadatele do 36 let na 9,5.

Finanční poradna: Co dělat, když na hypoteční úvěr nedosáhnete

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám