Hlavní obsah

Zda se ostravská huť rozjede, závisí na jednáních Tamehu a Liberty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Osud ostravské huti mají v rukou majitelé Liberty Ostrava a společnosti Tameh Czech. Pokud totiž nezačne Tameh dodávat do huti páru a stlačený vzduch, nemůže podnik s šesti tisíci zaměstnanci obnovit provoz. Po jednání s moravskoslezským hejtmanem, primátorem Ostravy a zástupci odborů či úřadu práce to řekl výkonný ředitel Liberty Ostrava Pavel Šedivý.

Foto: Liberty Ostrava

Hutě Liberty Ostrava

Článek

Dodávky energií do huti ukončila společnost Tameh ve čtvrtek ráno. Důvodem je, že jí Liberty Ostrava dluží zhruba dvě miliardy korun, a firma proto skončila v úpadku. Huť tak přišla o dodávky tepla, teplé vody, páry, stlačeného i dmýchaného vzduchu.

„V této chvíli se odpojuje poslední kotel, takže kolem poledne už nebude teplá voda a topení,“ řekl krátce před devátou hodinou ráno Šedivý.

Potvrdil, že bez Tamehu se firma nehne. „Na to, abychom mohli fungovat, tak musí jet vysoká pec. A ta bez Tamehu nepojede,“ řekl s tím, že žádný jiný dodavatel páry a stlačeného vzduchu není.

Ostravští hutníci se o práci bojí, jinou ale nehledají

Ekonomika

Právě kvůli překážce na straně zaměstnavatele jsou zaměstnanci hutě dnes naposledy letos v práci. Od zítřka už mají volno až do 2. ledna.

Na dotaz, co se stane do 3. ledna, kdy mají přijít opět do práce, Šedivý odpověděl: „Bude to záležet na tom, jak se dál bude řešit problém s Tamehem. Protože bez Tamehu nemůžeme nastartovat vysokou pec.“

„Takže se může stát, že 3. ledna přijdou zaměstnanci zpět do práce a budou odesláni opět domů,“ upozornil s tím, že za současných podmínek může být v provozu pouze válcovací trať, která je nezávislá na dodávkách z Tamehu, protože ke svému provozu potřebuje zemní plyn a elektřinu.

Výkonný ředitel Liberty Ostrava uvedl, že prioritou jsou pro zaměstnavatele mzdy pro zaměstnance a odvody státu. zaměstnavatel je naprosto přesvědčen o tom, že výplaty se berou jako priorita číslo jedna.

„Je si samozřejmě vědom toho, že v případě, že by se neplatilo, tak ztratí zaměstnance, kteří budou nutní pro další provoz,“ poukázal Šedivý a ujistil, že na lednový výplatní termín peníze mít firma bude.

Stát už nebude vaše kasička, vzkázal ministr majiteli Liberty Ostrava

Ekonomika

Zda bude mít na mzdy i v únoru, ale neřekl. „V této situaci tak daleko dopředu neplánujeme,“ dodal.

Na to, aby se huť znovu rozjela, bude podle Šedivého potřeba minimálně pár dní. Zbylé koksárenské baterie č. 1 a 2 jsou totiž v teplém útlumu a stejně tak je dočasně odstavena i poslední vysoká pec v huti.

Zatímco společnost Liberty Ostrava ovládá britský podnikatel Sanjeev Gupta prostřednictvím koncernu GFG Alliance, tak majiteli Tamehu jsou polská skupina Tauron a skupina ArcelorMittal patřící bývalému majiteli ostravské hutě Lakshmi Mittalovi.

Jednání mezi firmami Liberty Ostrava a Tameh ale neprobíhají. „Na úrovni lokálního managementu ne, o tom, že by probíhala na nadnárodní úrovni, nevím,“ sdělil Šedivý, který nechtěl komentovat to, jak velká šance na rozjetí Tamehu a následně i hutě po Novém roce existuje.

Mediální zástupce Tamehu Patrik Schober v reakci na výroky Šedivého upozornil, že problémy Liberty Ostrava způsobilo vyvedení téměř 7 miliard korun z ostravské huti do zahraničních společností spojených s vlastníkem Liberty, britským podnikatelem indického původu Sanjeevem Guptou. „Tyto peníze nyní v Ostravě chybí. Liberty dluží Tamehu více než půl roku a téměř 2 miliardy korun. A Tameh prostě nemůže v takové situaci vyrábět.

Vzniklou krizi by mohlo zmírnit jen to, kdyby se významná část peněz ze skupiny Liberty vrátila do ČR a dluhy byly uhrazeny,“ nastínil Schober.

V ohrožení jsou desetitisíce lidí

Čtvrtečního jednání na krajském úřadě v Ostravě se kromě Šedivého, hejtmana Jana Krkošky (ANO) a ostravského primátora Jana Dohnala (ODS) zúčastnil i zástupce odborů, úřadu práce či krajského Moravskoslezského paktu zaměstnanosti.

Hejtman Krkoška po něm upozornil, že kraj má v tuto chvíli velmi omezené možnosti. A i když věří, že se situace obrátí, připravuje se hejtmanství i na opačnou variantu. Kdyby se totiž nedohodla huť s Tamehem, hrozí, že Liberty Ostrava skončí definitivně.

V tu chvíli by bylo v ohrožení nejen zhruba šest tisíc zaměstnanců hutě a přes 300 pracovníků v Tamehu.

Tameh Czech v úpadku, většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava nepůjde od pátku do práce

Ekonomika

„Dalších asi 15 tisíc lidí je u dodavatelských společností. A to hovoříme o tom prvním nárazu. Když půjdeme dál, tak můžeme dojít k většímu číslu, budeme se bavit o 30 tisících lidí,“ varoval Krkoška.

Podle primátora Dohnala by jakékoli ukončení provozu znamenalo obrovské dopady do zaměstnanosti i ekonomiky celého regionu.

I on věří, že se v lednu výroba v Liberty Ostrava obnoví. „Klíčovou roli nyní začne hrát insolvenční správce společnosti Tameh, která je dodavatelem té primární energie v rámci areálu,“ upozornil.

Zatímco Krkoška s Dohnalem jsou v případě lednového znovuobnovení provozu hutě spíše optimisté, předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo má opačný názor.

„Myslím si, že 3. ledna firma provoz neobnoví, je tam potřeba opravdu spousta peněz, a i technologicky to bude velmi obtížné. Rozjet by se to mohlo v nějakém pozdějším období,“ nastínil.

Dodal, že pro něj je důležité, že Liberty Ostrava chce zachovat stoprocentní zaměstnanost. Současně Ďurčo vyzval, aby všichni tlačili na majitele Liberty a Tamehu, aby dospěli k dohodě.

Liberty Ostrava dluží dvě miliardy. Nikdo s námi nemluví, stěžují si zaměstnanci

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám