Hlavní obsah

Liberty Ostrava dluží dvě miliardy. Nikdo s námi nemluví, stěžují si zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritickou finanční situaci v Liberty Ostrava samozřejmě bedlivě sledují i zaměstnanci hutě. Novinkám se dva pracovníci svěřili, jaká je atmosféra uvnitř podniku, který na konci listopadu požádal soud o ochranu před svým největším věřitelem, firmou Tameh, jíž dluží za dodávky energií téměř dvě miliardy korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Logo Liberty Ostrava

Článek

Tameh se tak sám dostal do platební neschopnosti a podal sám na sebe návrh na insolvenci. Mezi jeho věřiteli je například i těžební firma OKD. Tameh nemá za co nakupovat uhlí, ostravské huti proto vyhrožuje, že za několik dnů zastaví dodávky veškerých energií.

„My se tomu, co se mezi nimi děje, zatím smějeme. Já vím, zní to jako paradox, smát se v této situaci. Ale co nám zbývá? Nikdo s námi nemluví, neinformuje nás, zprávy máme z médií a my musíme zvládat svou práci,“ popisoval dlouholetý zaměstnanec ostravské hutě.

Ten si nepřál své jméno zveřejňovat kvůli obavám z opletaček se zaměstnavatelem. Redakce ale jeho jméno zná.

Vyčerpali jsme všechno. Tameh míří do insolvence, ostravská huť mu přes půl roku nezaplatila

Ekonomika

Muž dodal, že zatím se to prostě na pracovišti řeší s nadsázkou. „My totiž stále věříme, že se to změní, že se firmy mezi sebou domluví. Ono totiž kdyby to Tameh uzavřel, tu páru, všechno, tak by to byl obrovský problém. Nastalo by obecné ohrožení, to by tam bouchlo. Oni to prostě nemůžou ze dne na den uzavřít, to nejde, proto věříme, že se domluví,“ vysvětloval zaměstnanec Liberty Ostrava.

Odstavení koksovny číslo 2

Další pracovník ostravské hutě, který se Novinkám svěřil se situací uvnitř podniku, s jeho názorem souhlasí. Podotkl, že v pátek byli dokonce v práci déle, aby připravili zaslepení koksovny číslo dvě. „Chtějí to udělat v pondělí. Jde vlastně o potrubí 1200 milimetrů, říká se tomu surový plyn. Tím pádem bude koksovna odstavena. Všichni si myslíme, že vlastně to uhlí, které má přijít na koksovnu, tak chtějí použít do elektrárny,“ líčil muž, který v huti pracuje dlouhé roky.

Oba si stěžují na to, že s nimi vedení huti nekomunikuje, nicméně prosincová výplata jim prý v pořádku dorazila na účty 14. prosince. Vadí jim i to, že na páteční schůzku v Ostravě nebyly přizvány odbory huti.

V pátek na ostravském magistrátu jednal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se zástupci Liberty Ostrava, energetické firmy Tameh a těžební společnosti OKD. Ze schůzky vyplynulo, že majitel Liberty Ostrava či jeho zástupci mají zkraje příštího týdne dorazit na ministerstvo průmyslu a obchodu k jednání o budoucnosti huti.

Stanjura s Jurečkou byli mediátory, vzkázali majiteli huti Liberty Ostrava, aby dorazil po víkendu za Síkelou

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám