Hlavní obsah

Stát už nebude vaše kasička, vzkázal ministr majiteli Liberty Ostrava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Český stát chce peníze, které mu dluží huť Liberty Ostrava, zpět. Po jednání se zástupci skupiny Liberty Steel v Praze to řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Huť dluží státu zhruba 1,5 miliardy korun za splacení pohledávky u státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zaměstnanci Liberty Ostrava a společnosti Tameh Czech odcházejí a odjíždějí z práce po skončení středeční ranní směny.

Článek

„Nebylo to příjemné,“ přiznal ministr po asi hodině a půl dlouhé debatě, která měla za cíl, aby si obě strany tzv.nalily čistého vína. „Stát už nebude sloužit jako kasička pan Gupty (Sanjeev Gupta je britský podnikatel, jenž Liberty Ostrava ovládá prostřednictvím koncernu GFG Alliance, pozn. red.), ani jako jeho záložna, ale jako zodpovědný věřitel, který hájí své zájmy, zájmy občanů, státního rozpočtu a našeho hospodářství,“ upozornil Síkela a odmítl, že by stát při jakémkoliv problému nalil do huti stovky milionů z kapes daňových poplatníků.

Ministr upozornil, že Liberty Ostrava podle poslední výroční zprávy eviduje vůči svým sesterským firmám ve skupině pohledávky ve výši 7 miliard. Síkela proto chce, aby peníze netekly z ostravské hutě ven, ale zpět do ní. „Potřebujeme vidět, že to skupina myslí s restrukturalizací vážně.“

Za krajní možnost pak považuje podání insolvenčního návrhu na huť, pokud by nechtěla platit své závazky vůči státu. Současně ujistil, že v případě potřeby se stát postará o 6000 zaměstnanců. „Naším cílem je co nejvíce pomoci jim s ochranou jejich práv, zároveň jsme připraveni pomoci zaměstnancům se zajištěním jejich pracovních pozic. Úřad práce je v této věci aktivní, už nyní má informace o počtech a struktuře zaměstnanců Liberty a nabízí pomoc se změnou zaměstnání,“ nastínil ministr průmyslu a obchodu.

Stát je velkým věřitelem firmy, před časem za ni zaplatil 1,5 miliardy korun, protože od dob covidu ručil firmě za úvěr, který nesplatila.

Ostravští hutníci se o práci bojí, jinou ale nehledají

Ekonomika

Síkela měl možnost nahlédnout do restrukturalizačního plánu, který Liberty Ostrava připravila. „Označil jsem ho za nedostatečný a vyzval jsem k jeho korektuře, nejpozději první týden v lednu, ideálně ještě mezi svátky,“ poukázal Síkela.

Tameh končí s dodávkami

Ještě hůře než stát je na tom společnost Tameh Czech, která je jediným dodavatelem energií do hutě. Ta totiž firmě přibližně půl roku za dodávky neplatí a dluh narostl do dvoumiliardové výše. Tameh se tak sám v platební neschopnosti a skončil v úpadku. Proto se jeho vedení rozhodlo ukončit výrobu i dodávky do Liberty Ostrava.

„Proces vypínání začne dnes večer a k úplnému zastavení dodávek všech energií do Liberty Ostrava dojde zítra odpoledne tak, jak bylo domluveno v pátek s představiteli vlády,“ řekl ve středu odpoledne mediální zástupce Tamehu Patrik Schober. Dodal, že všech 325 pracovníků bude i nadále zaměstnáno ve společnosti Tameh. Velká část bude podle něj na tzv. překážkách. Co to bude pro lidi znamenat konkrétně, kolik z nich nebude moci chodit do práce, jak dlouho a jak vysoké jim bude firma vyplácet mzdy, neřekl.

To, že propojení s Tamehem nyní končí, huť ví. „Zastaveny budou dodávky tepla, teplé vody, páry, stlačeného a dmýchaného vzduchu. Z vlastních zdrojů nahradíme dodávku stlačeného vzduchu, ale ostatní media nelze nahradit. Společnost Veolia s námi spolupracuje na zajištění dodávek tepla pro Vratimov, polikliniku a ubytovací zařízení Kovák,“ vyjmenovala mluvčí hutě Kateřina Zajíčková.

Odborářům pak včera vedení Liberty oznámilo, že takřka všech 6 tisíc zaměstnanců půjde letos naposledy do práce dnes. „Od pátku do 2. ledna budou doma z důvodu překážky na straně zaměstnavatele za sto procent platu,“ sdělil Právu předseda odborů OS KOVO v Liberty Ostrava Petr Slanina.

Kvitoval, že firma přijímá nové objednávky a má údajně zajištěnou výrobu za zhruba jednu a čtvrt miliardy korun. „Samozřejmě je to dobrá zpráva, zakázky se nabírají na to, aby mohlo dojít k najetí vysoké pece. To by mělo donutit našeho majitele dojednat smlouvu s Tamehem a nastartování všech částí výroby,“ přeje si Slanina.

Tameh Czech v úpadku, většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava nepůjde od pátku do práce

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám