Hlavní obsah

Zákazníci v USA utratili na Black Friday na internetu rekordní objem peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákazníci ve Spojených státech utratili při slevové akci Black Friday (Černý pátek) na internetu rekordních 9,8 miliardy dolarů (218 miliard Kč). Meziročně je to o 7,5 procenta více, uvedla společnost Adobe Analytics. Podle zpravodajského serveru CNBC je to další důkaz, že spotřebitelé jsou citliví na cenu a cíleně vyhledávají co nejlepší nabídky na internetu. Loni je omezovaly vyšší ceny benzinu a potravin. V Británii využilo tradiční předvánoční akci méně lidí než loni.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„V uplynulém roce jsme zaznamenali, že se objevil velmi strategický spotřebitel, který se opravdu snaží využít těchto dnů, aby mohl maximálně těžit ze slev,“ uvedl analytik Vivek Pandya ze společnosti Adobe Digital Insights.

Dodal, že v nárůstu útraty na Black Friday mohly hrát roli impulzivní nákupy, protože 5,3 miliardy dolarů (asi 118 miliard Kč) z online prodejů pocházelo z nákupů prostřednictvím mobilních telefonů. Poznamenal, že tomu napomohli influenceři a reklama na sociálních sítích.

Podle průzkumu společnosti Adobe pocházelo 79 milionů dolarů z tržeb od spotřebitelů, kteří se rozhodli pro flexibilní způsob platby „Kup hned, zaplať později“. To je o 47 procent více než loni.

Black Friday 2023: Slevy v e-shopech za loňským rokem zatím zaostávají

Ekonomika

Adobe uvádí, že nejprodávanějšími kategoriemi byla na Black Friday elektronika, jako jsou chytré hodinky a televizory, a také hračky a hry. Nářadí pro opravy v domácnosti se naopak prodávalo hůře. Největší zájem byl o nejvíce zlevněné výrobky, uvedl Pandya.

V Británii se počet nakupujících na Black Friday podle údajů společnosti MRI Software meziročně snížil o 1,6 procenta. Za celý týden, který končil Black Friday, se pak návštěvnost oproti předchozímu týdnu zvýšila o 7,9 procenta a meziročně o dvě procenta.

Podle agentury Reuters se slevová akce jevila letos ve srovnání s předchozími lety celkově slabší po celém světě.

Black Friday se potravinám vyhýbá

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám