Hlavní obsah

Black Friday 2023: Slevy v e-shopech za loňským rokem zatím zaostávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nákupy vánočních dárků sice ještě zbývá dost času, kdo však chce pořídit elektroniku, oblečení či jiné zboží pro své blízké za výhodnou cenu, ten nakupuje už teď. V pátek 24. listopadu totiž vrcholí slevová akce zvaná Black Friday – svátek nákupů a výprodejů, který má své kořeny v USA. Jaké zboží v českých e-shopech v posledních týdnech nejvíce zlevnilo?

Článek

Letošní rok v duchu Black Friday je v udávání cen ze strany obchodníků velkou novinkou. Od ledna totiž platí novela zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku, která obchodníkům nařizuje počítat slevy z nejnižší ceny produktu za posledních 30 dní.

V praxi se tak už nemůže stávat, že prodejci krátkodobě před Black Friday zdraží konkrétní produkty, aby u nich pak mohli lákat klidně až na 90procentní slevy. Lidé by se tak měli snadněji orientovat v jednotlivých nabídkách, aby skutečně našli tu nejatraktivnější slevu.

Přesto je třeba dávat si pozor. I když může být sleva v řádu několika desítek procent, ve výsledku nemusí jít o nejatraktivnější nabídku na trhu. Hledat nejlevnější zboží pomáhají nákupní rádci, jako je například Zboží.cz od společnosti Seznam.cz.

Black Friday se blíží: Jak nepropadnout nákupnímu šílenství

Styl

Právě podle Zboží.cz v letošním sledovaném období Black Friday (10. října - 23. listopadu) ceny zboží na českých e-shopech klesají jen velmi pozvolna. „Oproti loňskému roku, kdy se medián (střední hodnota, pozn. red.) cen snížil skokově o více než 20 procent, v letošním roce došlo k souhrnnému zlevnění v rámci sledovaných produktů pouze o necelá tři procenta,“ uvádí nákupní rádce.

Z konkrétních sledovaných produktů nastal největší propad mediánu ceny u mobilních telefonů, stolních počítačů a soundbarů. Pokles u těchto produktů je shodný a činí přibližně tisíc korun.

V dalších kategoriích zboží zůstal medián skoro stejný nebo došlo k poklesu maximálně o pár stovek korun. Například u tabletů pak došlo naopak ke zdražení, a to až o tři tisíce korun, vychází z dat Zboží.cz.

Zůstává otázkou, zda za výrazně nižším propadem cen oproti loňsku stojí již zmíněná novela zákona, jež dává obchodníkům povinnost počítat slevy jinak než v minulosti. Další možností je, že výraznější zlevnění teprve přijde a vyvrcholí začátkem příštího týdne, konkrétně v pondělí 27. listopadu, který se v USA označuje jako Cyber Monday.

Historie Black Friday

Jedna z prvních zmínek o pojmu Black Friday se váže k roku 1961. Policisté ve Filadelfii takto označovali velmi rušný provoz na silnicích a masivní davy v ulicích den po Díkuvzdání. O pár desítek let později se tohle slovní spojení začalo stávat synonymem pro „bláznivé nakupování“, neboť tržby obchodníků se v tento den (čtvrtý pátek v listopadu) začaly posouvat ze záporných neboli „červených čísel“ do kladných neboli „černých“.

Do Evropy se koncept Black Friday začal dostávat kolem roku 2010, přičemž v dnešní podobě už se svátek nevztahuje pouze na jeden jediný den, ale na delší (třeba i týdenní) období, kdy kamenné obchody i e-shopy nabízejí řadu cenových trháků. Nejčastěji elektroniku či oblečení. V Česku se pojem Black Friday vžil natolik, že někteří prodejci jej používají jako marketingový nástroj v průběhu celého roku.

Nabízeného zboží je většinou jen omezené množství, zákazník by tak v případě velkého zájmu o výrobek neměl s jeho nákupem příliš otálet. Stejně tak ale odborníci radí, aby se lidé nepodřizovali obchodům a nenakupovali bezhlavě.

Black Friday poprvé podle nových pravidel. Co se u slevového šílenství mění?

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám